5 Vedecky Podložených Dôvodov, Prečo Je Perkusívna Terapia Pre Vás Dobrá

5 Vedecky Podložených Dôvodov, Prečo Je Perkusívna Terapia Pre Vás Dobrá

Čo je perkusívna terapia?

Perkusívna terapia je jedným z najnovších objavov športovej regenerácie. Masážna pištoľ poskytuje rýchle a intenzívne nárazy do svalových tkanív. Tento proces pomáha uvoľniť svalové uzly, ktoré sú jednou z hlavných príčin bolesti chrbta a ramien. Navyše, tento typ masáže môže preniknúť do ešte hlbších vrstviev svalov ako penový valček alebo ľudské ruky.

Na rozdiel od tradičnej masáže, perkusívna terapia znecitlivuje okolitú oblasť vášho boľavého svalu, kým pulzy nepreniknú do cieľovej svalovej oblasti. Znižuje tak neznesiteľnú bolesť, ktorú zvykneme zažívať, keď terapeut na náš boľavý sval vyvíja príliš veľký tlak.

Je to ako užívať si výhody hĺbkovej masáže bez bolesti. Kto by to nechcel, však?

Štúdie ukazujú, že perkusívna terapia ponúka množstvo výhod

Vzhľadom na rastúcu popularitu masážnych pištolí a rastúci počet ľudí, ktorí sa stále pýtajú: „Ako funguje perkusívna terapia? Je to skutočne praktické?“, Vykonalo mnoho odborníkov na zdravie a kondíciu štúdie o jej účinnosti. Takéto štúdie naznačujú, že používanie tohto regeneračného zariadenia môžu byť pre vaše telo prospešné v mnohých ohľadoch:

1. Predchádza oneskorenému nástupu svalovej bolesti (DOMS)

K "DOMS" dochádza, keď vykonávate fyzickú aktivitu, ktorá stresuje vaše svaly nad rámec ich zvyčajného limitu. Je to nepríjemné, bolestivé a môže to trvať 24 až 72 hodín po tréningu. Dobrá správa je, že perkusívna terapia vám môže poskytnúť rýchle a pohodlné riešenie.

Podľa štúdie z roku 2014, publikovanej v časopise Journal of Clinical & Diagnostic Research, vibračná terapia „zlepšuje svalovú silu, rozvoj sily a kinestetické povedomie“. Tiež „efektívne zlepšuje svalový výkon, ktorý môže predchádzať DOMS“.


Kým vibračná terapia a perkusívna terapia sú dve rôzne formy liečby (vibračné terapie používajú vibrácie; zatiaľ čo perkusívna terapia zahŕňa okrem vibrácií aj nárazové alebo kladivové pohyby), ich mechanizmy sú rovnaké.

Vibrácie spôsobujú aktivitu motorickej jednotky, ktorá blokuje akékoľvek svalové poškodenie spôsobené excentrickým cvičením. Tiež znižuje vnímanie bolesti v tele tým, že narúša signály bolesti, ktoré mozog vysiela do vášho tela. Vďaka perkusívnej terapii už nemusíte znášať žiadnu bolesť a stuhnutosť po tréningu.

2. Zlepšuje flexibilitu

Tá istá štúdia vysvetľuje, že okrem zníženia bolesti vibrácie synchronizujú aj vaše svalové vlákna, čo má za následok lepší rozsah pohybu. Akonáhle sú svaly pružnejšie, niesú už tak náchylné na zranenia a bolesti ako predtým. Vaša flexibilita tiež zlepší vaše držanie tela a rovnováhu.

3. Podporuje krvný obeh

Pretrénovanie spôsobuje silnú bolesť svalov - to všetci vieme. Vedeli ste však, že je to kvôli tomu, že sa kyselina mliečna hromadí vo vašich svaloch vždy, keď cvičíte intenzívne? Tomuto sa dá zabrániť zvýšením krvného obehu a štúdie publikované v rokoch 2011 a 2014 poukázali na to, že vibračná terapia pomáha zvyšovať prietok krvi. Pri športovom zotavení zvýšenie krvného obehu minimalizuje svalové napätie a zápal.

regeneracia a trening

4. Uvoľňuje cestu k lepšiemu lymfatickému toku

Menej svalových uzlov a svalového napätia znamená lepšiu drenáž v lymfatickom systéme. Keď sa lymfa voľne pohybuje, telo môže efektívnejšie vylučovať toxíny. Lepší lymfatický systém znamená zdravší imunitný systém a zlepšený metabolizmus. Veľmi pozitívna reťazová reakcia, však?

5. Ponúka rýchlu úľavu od bolestí svalov

Autori štúdie z roku 2014, ktorá porovnávala účinok vibračnej terapie a masáže pri prevencii DOMS, uviedli, že „Rozdiel v čase potrebnom na vykonanie liečby môže hrať kľúčovú úlohu. V situáciách, kde je podstatou čas, je možné použiť vibrácie. “

Keďže masážne pištole sú prenosné športové pomôcky, môžete si ich doslova vychutnať, kedykoľvek a kdekoľvek budete chcieť. V telocvični hneď po cvičení, na okraji počas oddychového času alebo doma neskoro v noci - je vám k dispozícii 24/7. Stačí ju zapnúť, zacieliť na boľavé miesto a relaxovať.

Akoby uvedené výhody ešte nestačili, niekoľko výskumov odhalilo, že vibračná terapia môže tiež zlepšiť svalovú silu dospelých, aktivovať tvorbu kostí, zvýšiť pevnosť kostí a dokonca znížiť svalové chvenie, ktoré môže byť prospešné pre ľudí s Parkinsonovou chorobou.

Urýchľuje rehabilitačný proces svalov, ktoré utrpeli traumu, chorobu alebo operáciu. Masážne pištole sa tiež považujú za užitočné pri pomoci pri nespavosti, znižovaní stresu a pri znižovaní celulitídy! 

Je perkusívna terapia pre vás to pravé?

Po oboznámení sa so všetkými vyššie spomenutými výhodami určite viete či je táto terapia pre vás vhodná.

Ak áno, určite si prečítajte viac o našej masážnej pištoli, ktorá patrí medzi absolútnu špičku na európskom trhu - Flexgun™ a v prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať. Veľmi radi vám poradíme.

Perkusívna terapia je pre každého, kto má aktívny životný štýl - profesionálnych športovcov, CrossFitterov, milovníkov posilňovne a ľudí, ktorí sa chcú neustále posúvať svoje limity vďaka rýchlej a efektívnej regenerácií.

sport a regeneracia

Niektorí športovci používajú počas zahrievania masážne pištole na „prebudenie“ svalov alebo prípravu tela na cvičenie. Ale ako ostatné liečebné postupy, je múdre sa pred použitím masážnej pištole najskôr poradiť so svojim lekárom, najmä ak máte už existujúce zdravotné problémy.

Ľudia, ktorí patria do týchto kategórií, sa dôrazne vyzývajú, aby pred zvážením perkusívnej terapie vyhľadali lekársku pomoc:

- ľudia, ktorí majú zápalové ochorenia

- ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, ako je warfarín a heparín

- ľudia, ktorí vyvrtnutie, zlomeniny, kŕčové žily, vysoký krvný tlak, osteoporózu, artrózu a stavy, ktoré môžu postihnúť cievy, ako je ochorenie periférnych artérií, trombóza atď.

Referencie na všetky štúdie:

1. DOMS.
To Compare the Effect of Vibration Therapy and Massage in Prevention of Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS)
Shagufta Imtiyaz, Zubia Veqar, and M.Y. Shareef
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3939523/

2. Blood flow.
Effect of Whole Body Vibration on Skin Blood Flow and Nitric Oxide Production
Paula K. Johnson, MS, J. Brent Feland, PT, PhD, A. Wayne Johnson, PT, PhD, Gary W. Mack, PhD, and Ulrike H. Mitchell, PT, PhD
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4764225/

3. Blood flow and neuromuscular activity.
Effects of whole-body vibration on blood flow and neuromuscular activity in spinal cord injury
A J Herrero , H Menéndez, L Gil, J Martín, T Martín, D García-López, A Gil-Agudo, P J Marín
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21042329/

4. Bone density and muscle strength.
The effects of whole body vibration therapy on bone mineral density and leg muscle strength in older adults: a systematic review and meta-analysis
Ricky W K Lau, Lin-Rong Liao, Felix Yu, Tilda Teo, Raymond C K Chung, Marco Y C Pang
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21849376/

5. Bone and muscle strength.
Vibration therapy: clinical applications in bone
William R Thompson, Sherwin S Yen, Janet Rubin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25354044/

6. Motor impairments.
Short-term effects of vibration therapy on motor impairments in Parkinson’s disease
Lauren K King, Quincy J Almeida, Heidi Ahonen
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20037223/

7. Lymphatic system.
The lymphatic system: Integral roles in Immunity
Gwendalyn J Randolp, Stoyan Ivanov, Bernd H. Zinselmeyer, and Joshua P. Scallan
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551392/

Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.