Akupresúrna podložka - Účinok, použitie a všetko čo potrebujete vedieť

Akupresúrna podložka - Účinok, použitie a všetko čo potrebujete vedieť

V tomto článku si prejdeme:

  • Čo je to akupresúrna podložka
  • Ako funguje akupresúrna podložka
  • Aké sú účinky akupresúrnej podložky
  • Ako používať akupresúrnu podložku
  • V ktorých prípadoch akupresúrnu podložku nepoužívať


  • Čo je to akupresúrna podložka?

    Akupresúrna podložka je terapeutická pomôcka ktorá bola navrhnutá tak, aby simulovala metódu a princíp akupunktúry, teda starodávnej liečebnej techniky pochádzajúcej z tradičnej čínskej medicíny. Akupresúrne podložky sú zvyčajne vyrobené z peny na ktorej je vrstva tkaniny, z jednej strany osadená stovkami malých plastových hrotov, ktoré vyvíjajú tlak na konkrétne body na tele a poskytujú pozitívne účinky.

    akupresurna-podlozka-pre-uvolnenie-chrbta

    Ako funguje akupresúrna podložka?

    Akupresúrna podložka funguje na princípe akupresúry, teda stimulácie špecifických tlakových bodov na tele, pomocou ktorej dosiahnete uvoľnenie napätia, bolesti, stresu alebo ďalších potenciálnych problémov, ktoré si popíšeme ďalej v tomto článku.

    Ako bolo spomenuté vyššie, akupresúrne podložky majú na povrchu stovky akupresúrnych bodov, ktoré imitujú akupunktúru.

    akupresurna-podlozka-masazne-akupresurne-body

    To znamená, že keď si na akupresúrnu podložku napríklad ľahnete, tak stovky malých hrotov na váš chrbát vyvinú tlak, ktorý bude mať za následok prekrvenie svalov a potenciálne následné uvoľnenie bolesti alebo tlaku.


    Aké sú účinky a výhody používania akupresúrnej podložky?

    Akupresúrne podložky ponúkajú množstvo výhod, vďaka čomu sú obľúbenou voľbou medzi tými, ktorí hľadajú prirodzené a neinvazívne terapeutické riešenia na uvoľnenie bolesti alebo stuhnutosti jednotlivých častí tela. Medzi najrozšírenejšie a najbežnejšie pozitívne účinky akupresúrnej podložky patrí napríklad:

    • Úľava od bolesti
    • Zníženie napätia
    • Zvýšená energia a vitalita
    • Zlepšená cirkulácia krvi

    Úľava od bolesti

    Stovky maličkých akupresúrnych bodov na podložke sa pri aplikovaní tlaku jemne “zapichnú” do danej časti tela, spôsobia zvýšené prekrvenie a to môže následne pomôcť zmierniť bolesti a napätia.


    Zníženie napätia

    Zvýšené prekrvenie taktiež pomáha k zníženiu napätia a stuhnutosti v svaloch, na ktoré je pomocou akupresúrnej podložky vyvíjaný tlak.


    Zvýšená energia a vitalita

    Akupresúrne podložky taktiež pomocou vyvíjaného tlaku pomôžu uvoľniť endorfíny, čo môže mať za výsledok pocit zvýšenej energie a mentálnej úľavy.


    Zlepšená cirkulácia krvi

    Tlakové body na podložke stimulujú prietok krvi, čím sa zvyšuje prísun kyslíka a živín do rôznych častí tela. Táto zvýšená cirkulácia podporuje hojivé procesy, podporuje detoxikáciu a pomáha k celkovej pohode.

    akupresurna-podlozka-acumat-detail-pouzivania


    Ako používať akupresúrnu podložku?

    Používanie akupresúrnej podložky je jednoduché a dá sa ľahko začleniť do vašej každodennej rutiny. Pre optimálny zážitok postupujte podľa týchto krokov.

    1. Nájdite si pohodlné miesto, kde môžete akupresúrnu podložku položiť na rovný povrch.

    2. Pre niektorých ľudí môže byť vykonávanie tohto cviku bez oblečenia na začiatku bolestivé, preto odporúčame najskôr začať používať akupresúrnu podložku s oblečeným tričkom. Odporúča nosiť napríklad tenké oblečenie alebo použiť uterák medzi pokožku a podložku, aby ste si nastavili intenzitu “pichania” presne podľa vašej tolerancie.

    3. Akupresúrnu odložku si taktiež môžete oprieť o operadlo gauča alebo stoličky a použiť ju v sede.

    4. Nechajte svoju telesnú hmotnosť rovnomerne rozložiť na podložku a postupne sa prispôsobujte tlakovým bodom.

    5. Sústreďte sa na dýchanie a skúste sa čo najviac uvoľniť a vychutnať si tento cvik.

    6. Začnite s kratšími sedeniami 2-10 minút a postupne ich predlžujte, keď sa budete cítiť pohodlnejšie.


    Čistenie akuprsúrnej podložky AcuMAT™

    Akupresúrnu podložku pravidelne čistite vlhkou handričkou a pred uložením ju nechajte vyschnúť. Keďže akupresúrne body prichádzaju do tesného kontaktu s Vašou pokožkou, je dôležité dodržiavať správnu hygienu a to hlavne v prípadoch, kedy jednu podložku používa viac ľudí v domácnosti alebo keď striedate časi tela, ktoré prichádzajú do kontaktu s podložkou (napríklad ak na podložku stúpate s bosými nohami, odporúćame ju vždy potom očistiť).


    Ako si vybrať akupresúrnu podložku?

    Výber správnej akupresúrnej podložky vyžaduje zváženie niekoľkých faktorov, aby ste sa uistili, že spĺňa vaše špecifické potreby a preferencie. Tu je niekoľko kľúčových bodov, ktoré je potrebné zvážiť pri výbere akupresúrnej podložky:

    Množstvo hrotov

    Množstvo hrotov na podložke určuje intenzitu tlaku. Ak uprednostňujete intenzívnejší zážitok, rozhodnite sa pre podložku s vyššou hustotou hrotov. Pre jemnejší zážitok si vyberte podložku s nižšou hustotou hrotov. Všeobecne sa ale viac oplatí kúpiť si akupresúrnu podložku s väčším množstvom hrotov.

    Kvalita materiálu

    Zvážte materiál použitý pri konštrukcii podložky. Hľadajte rohože vyrobené z netoxických, hypoalergénnych materiálov, ktoré sú odolné a pohodlné. Medzi obľúbené materiály patrí pena, bavlna a ekologické látky.

    Veľkosť podložky

    Zvážte veľkosť podložky, aby ste sa uistili, že sa pohodlne prispôsobí vášmu telu. Väčšie rohože poskytujú pokrytie širšej oblasti, zatiaľ čo menšie akupresúrne podložky sú prenosnejšie a vhodné na cielené použitie.

    Ďalšie doplnky

    Niektoré podložky sa dodávajú s ďalšími doplnkami, ako sú napríklad špeciálna podložka na nohy, vankúš, atď. Vo všeobecnosti je najefektívnejšia jednoduchá obdĺžniková podložka, pretože ju viete použiť na skoro všetky časti tela. Ďalšie doplnky odporúčame iba ak už máte túto základnú akupresúrnu podložku.

    Zákaznícke recenzie

    Prečítajte si recenzie od iných zákazníkov, aby ste získali prehľad o kvalite, účinnosti a pohodlí podložky. Skutočné skúsenosti používateľov môžu poskytnúť cenné informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní.

    Cena

    Pri výbere akupresúrnej podložky zvážte svoj rozpočet. Na trhu je samozrejme veľa rôznych variant v rôznych cenových kategóriách. Je lepšie sa vyhnúť tým najlacnejším variantam keďže tieto sú väčšinou vyrobené s lacných materiálov a nevydržia dlho. Predpokladáme, že na svojom zdraví šetriť nechcete.

    V StretchFit™ ponúkame akupresúrnu podložku AcuMAT™, ktorej úlohou je vyhovieť čo najširšej skupine ľudí. Je vyrobená z kvalitných materiálov, ktoré by vám mali vydržať slúžiž dlhé roky. Vybrať si môžete zo štýlovej čiernej alebo šedej farby.

    akuprsurna-masazna-podlozka-cierna

    Kedy akupresúrnu podložku nepoužívať?

    Zatiaľ čo akupresúrne podložky ponúkajú množstvo výhod, existujú určité situácie, v ktorých sa ich používaniu treba vyhnúť:


    Kožné ochorenia

    Ak máte akékoľvek kožné ochorenia, ako je ekzém, psoriáza alebo dermatitída, používanie akupresúrnej podložky môže tento stav zhoršiť alebo spôsobiť ďalšie podráždenie pokožky.


    Otvorené rany

    Ak máte na koži nejaké otvorené rany alebo rezné rany, používanie akupresúrnej podložky môže zvýšiť riziko infekcie.


    Tehotenstvo

    Ak ste tehotná, mali by ste sa vyhnúť používaniu akupresúrnej podložky, pretože môže stimulovať špecifické akupresúrne body, ktoré môžu vyvolať kontrakcie a potenciálne poškodiť plod.


    Lieky na riedenie krvi

    Ak užívate akékoľvek lieky na riedenie krvi, ako je warfarín, aspirín alebo heparín, používanie akupresúrnej podložky môže zvýšiť riziko krvácania a modrín.


    Chronické zdravotné ťažkosti

    Ak máte akékoľvek chronické zdravotné ťažkosti, ako je cukrovka, hypertenzia alebo srdcové ochorenie, pred použitím akupresúrnej podložky by ste sa mali poradiť so svojím lekárom, pretože môže ovplyvniť váš krvný tlak a hladinu cukru v krvi.

    Vo všeobecnosti, ak máte akékoľvek pochybnosti alebo obavy týkajúce sa používania akupresúrnej podložky, je najlepšie sa pred jej použitím poradiť so svojím lekárom alebo kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.

     

     

     

     

    Zdroje:

    Binder, A. I. (2008). Neckpain. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907992/

    Cervical fracture (broken neck). (2013). https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/cervical-fracture-broken-neck/

    Cervical radiculopathy (pinched nerve). (2015). https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/cervical-radiculopathy-pinched-nerve/ 

    Neck pain. (2013). https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/neck-pain

    Neck pain. (n.d.). https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Neck-Pain

    Neck stretch exercise (n.d.). https://go4life.nia.nih.gov/exercise/neck/

    Spinal stenosis. (2019). https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Spinal-Stenosis

     

    Späť na blog

    Pridať komentár

    Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.