Cervikobrachiálny syndróm

Cervikobrachiálny syndróm - Príznaky, liečba a riešenie

V nasledujúcom článku sa dozviete:

  • Čo je to cervikobrachiálny syndróm?
  • Čo spôsobuje cervikobrachiálny syndróm?
  • Aké sú príznaky cervikobrachiálného syndrómu?
  • Ako liečiť cervikobrachiálny syndróm?
  • Cviky na uvoľnenie cervikobrachiálného syndrómu
  • Efektívna pomoc s terapeutickými pomôckami

Už ste niekedy sedeli v práci, doma alebo dokonca počas jednoduchého prechádzania a náhle ste cítili akýsi bodavý pocit, ktorý sa začal v šiji a postupne sa prenášal až do vašej ruky?

Ak áno, môže to byť viac než len dočasný pocit nepohodlia - mohli by to byť symptómy niečoho, čo sa nazýva cervikobrachiálny syndróm.

Tento syndróm môže mať vážny dopad na kvalitu vášho života a pohodlia. V dnešnom článku sa priblížime bližšie k tomuto záhadnému a často prehliadanému zdravotnému problému. Rozoberieme si, aké príznaky sú sním spojené, aké cvičenia a metódy ho môžu pomôcť zmierniť. 

Cervikobrachiálny syndróm bolesť

Čo je to cervikobrachiálny syndrómom?

Cervikobrachiálny syndróm je komplex príznakov, ako napríklad vystreľovanie bolesti a tŕpnutie rúk, ramien, alebo prstov. Jeho príčinou sú stlačené nervy a svaly v krčnej chrbtici. Tento zdravotný problém mnohí ľudia nepoznajú pod jeho komplikovanejším názvom, ale môžu ho veľmi dobre poznať podľa vyššie spomentutých symptómov.

Základným mechanizmom je často kompresia, teda stlačenie nervov alebo svalov v oblasti krčnej chrbtice. V dôsledku toho môžete cítiť nepohodlie, ktoré sa môže prejaviť ako bolesť šíriaca alebo mravčenie šíriace sa po ruke, čo veľa krát môže byť mimoriadne nepríjemné a obmedzujúce.

Niektorí pacienti zároveň hlásia aj sekundárne symptómy, ako sú bolesti hlavy a závraty, čo zvyšuje zložitosť tohto stavu.

Cervikobrachiálny syndróm

Čo spôsobuje cervikobrachiálny syndróm?

Pravdou je, že cervikobrachiálny syndróm môže mať mnoho príčin. V súčasnej dobe, keď mnohí z nás trávia hodiny sedením pred počítačom alebo pri stoloch, je dlhodobé sedenie často hlavným pôvodcom problémov. Ale nehody, zranenia alebo iné traumy môžu tiež vyústiť do tohto syndrómu. Rozpoznanie príčiny a mechanizmu jeho vzniku je kľúčové, pretože práve na tomto základe môže lekár navrhnúť najúčinnejší plán liečby.

Aké sú príznaky cervikobrachiálného syndrómu?

Ako sme načrtli vyššie, cervikobrachiálny syndróm môže mať niekoľko rôznych syptómov, ktoré závisia aj od vážnosit tohto stavu. Medzi tie najbežnejšie príznaky patrí:

  • Bolesť krku a končatín
  • Mravčenie v rukách
  • Slabosť
  • Obmedzený pohyb
Cervikobrachiálny syndróm bolesť rúk


Bolesť krku a končatín:
Pre tých, čo trpia cervikobrachiálnym syndrómom, je bolesť často prvým a najvýraznejším príznakom. Táto bolesť môže mať rôznu intenzitu, od miernych pichavých pocitov po intenzívne pálenie alebo bodavú bolesť. Začína často v krčnej oblasti, odkiaľ sa môže šíriť cez ramená až do rúk, končiac pri koncoch prstov. Takáto bolesť môže byť obzvlášť závažná počas námahy alebo po dlhom období v jednej polohe.

Mravčenie:
Tieto pocity sú často popisované ako "štiplavé", "páliace", alebo "pocit mravcov v ruke" a súvisia s dráždením alebo stlačením nervov. Mravčenie môže byť podobné pocitu, keď vám "stŕpne" noha. Tieto senzácie sú najčastejšie pociťované v ruke, predovšetkým v prstoch a môžu byť horšie často v noci.

Slabosť:
Jedným z menej očakávaných príznakov cervikobrachiálneho syndrómu môže byť aj slabosť, ktorá postihuje svaly rúk. Toto môže spôsobiť problémy pri zdvíhaní predmetov, otváraní nádob alebo dokonca pri uchopení drobných predmetov, ako sú kľúče alebo ceruzka. Náhla strata zovretej sily môže byť nepríjemná a zároveň signál, že niečo nie je v poriadku.

Obmedzený pohyb:
Ak trpíte cervikobrachiálnym syndrómom, môžete si všimnúť, že pohyb krkom alebo rukou je obmedzený alebo bolestivý. Možno budete mať ťažkosti otáčať hlavou z jednej strany na druhú alebo zdvíhať ruku nad hlavu. Tieto obmedzenia môžu zasahovať do každodenných činností a znižovať kvalitu života.

Cervikobrachiálny syndróm príznaky

Štádiá cervikobrachiálneho syndrómu

Pri cervikobrachiálnom syndróme rozlišujeme dve hlavné štádiá, ktoré sú charakterizované podľa intenzity a priebehu symptómov.

Akútne štádium

Tento stav sa objaví náhle, či už v dôsledku nevhodného prudkého pohybu alebo neprimeranej polohy hlavy. Prejavuje sa bolesťou, obmedzeným pohybom a inými symptómami, ako sú tŕpnutie alebo mravčenie v rukách.

Môže tiež dôjsť k svalovým kŕčom, ktoré sú reakciou tela na ochranu postihnutého miesta pred ďalším poškodením, ale môžu tiež obmedziť cirkuláciu krvi.

Chronické štádium

Chronický priebeh označuje stav, ktorý trvá dlhší čas alebo sa opakuje. Môže začať postupne a trvať dlhšie, alebo môže náhle vzniknúť, ale jeho prejavy trvajú dlhšie v porovnaní s akútnou fázou.

Ako liečiť cervikobrachiálny syndróm?

Ako pri mnohých ďalších diagnózach je dôležité dopriať si kľudovejší režim a vyvarovať sa polohám, ktoré by tento stav a nasledovne bolesť mohli ďalej zhoršiť. Rovnako je vhodné čo najskôr aplikovať metódy na uvoľnenie postihnutého miesta, a to prostredníctvom špecifických polôh a cvičení, ktoré môžu pomôcť váš krk uvoľniť a zároveň posilniť svaly, ktoré vám pomôžu držať telo v správnej polohe.

Použitie analgetík

Liečba pomocou liekov alebo analgetík môže prispieť k dočasnému zmierneniu príznakov, ako sú bolesť, svalová tuhosť alebo zápal. Treba si však uvedomiť, že tento spôsob nie je riešením príčiny a je teda nutné stále vyriešiť koreň vášho problému. Je vhodné spájať užívanie liekov s rehabilitáciou, odbornými manuálnymi terapiami a cvičením.

Medzi bežne predpisované lieky patria analgetiká, nesteroidné protizápalové lieky a relaxanty na uvoľnenie svalov.

Cviky na uvoľnenie cervikobrachiálneho syndrómu 

  • Naťahovanie krku
  • Otáčanie ramien
  • Natiahnutie rúk
Cervikobrachiálny syndróm cviky

Naťahovanie krku:
Predstavte si, že stojíte alebo sedíte s perfektným držaním tela, kde vaše chrbát a krk tvoria priamu vertikálnu líniu. Teraz, bez zrýchľovania, jemne nakláňajte hlavu do boku, najprv k jednému ramenu a potom k druhému. Je to ako mierne húpanie na lodi. Prijemný pocit, keď sa svaly postupne uvoľňujú, však?

Otáčanie ramien:
Teraz sa sústreďte na vaše ramená. Predstavte si, že máte na ramenách neviditeľnú záťaž a potrebujete sa jej zbaviť. Jemne a v kľudnom tempe začnite otáčať ramená, najprv dopredu v krúživým pohybom, potom sa otočte a skúste to isté dozadu. Týmto jednoduchým cvikom môžete uvoľniť to napätie, ktoré ste možno ani nevedeli, že v sebe máte.

Natiahnutie rúk:
A teraz si dajme malú chvíľu na ruky. Vystrite jednu ruku pred seba, pričom prsty smerujú nahor. S opačnou rukou jemne chyťte prsty tejto ruky a pomaly ich ťahajte späť k telu. Môžete pocítiť jemné napnutie v predlaktí - je to znak, že cvik funguje a pomáha vašim svalom sa roztiahnuť. 

V tomto článku si môžete pozrieť 6 účinných a nenáročných cvikov na bolesť krku.

Efektívna pomoc s terapeutickými pomôckami

V StretchFit sa snažíme ľudom pomôcť žiť život bez bolesti a fyzických obmedzení. V našom portfóliu taktiež ponúkame produkty, ktoré môžu pomôcť zlepšiť váš problém s cervikobrachiálnym syndrómom. Nezabúdajte však, že ak je vaša situácia vážna, vždy sa v prvom rade poradte s vaším fyzioterapeutom alebo lekárom.

Na znak našej podpory a odhodlania pomáhať vám na vašej ceste k lepšiemu zdraviu, sme pre vás pripravili špeciálnu ponuku. Použite zľavový kód BLOG10 pri vašom ďalšom nákupe a získajte exkluzívnu zľavu.

Naťahovač krčnej chrbtice NeckFlex™

Naťahovač krku NeckFlex™ nie je len ďalším výrobkom na trhu. Je to skutočný revolučný nástroj, ktorý je špeciálne navrhnutý tak, aby presne a jemne natiahol a uvoľnil krčnú chrbticu.

NeckFlex cervikobrachialny syndrom

Zameriavať sa na vaše zdravie nemusí byť časovo náročné. V skutočnosti vám NeckFlex™ umožní cítiť úľavu v krátkom čase. Iba 5-10 minút dvakrát denne a môže pomôcť uvoľniť váš krk a tým pádom pomôcť riešiť príčinu cervikobrchiálneho syndrómu.

A čo by to bolo za nástroj, ak by nebol pohodlný? Ergonomický dizajn NeckFlex™, navrhnutý podľa prirodzeného zakrivenia krčnej chrbtice, je dokonalým spojením pohodlia a účinnosti. Takže nielenže vám pomôže cítiť sa lepšie, ale tiež sa budete cítiť skvele pri jeho používaní.

Korzet na chrbát Corpus™

Ako bolo spomenuté vyššie, jednou z príčin cervikobrachiálneho syndrómu môže byť aj zlé držanie tela.

Korektor držania tela Corpus

Korektor držania tela Corpus™ vám môže pomôcť spraviť prvý krok k lepšiemu držaniu tela. Túto pomôcku viete použiť hlavne pri aktivitách kde viete, že sa s veľkou pravdepodobnosťou budete hrbiť. Corpus je nastaviťeľný, takže ho môžu používať všetci v rodine, stačí si ho nastaviť presne podľa vlastnej potreby.

Nezabúdajte ale myslieť na to, že je stále veľmi dôležité riešiť hlavnú príčinu skrz správne cičenie, strečing, alebo fyzioterapiu.

Záver

Cervikobrachiálny syndróm môže znieť strašidelne, ale keď ho rozoberieme, ide o stav, ktorým trpí mnoho ľudí, najmä v našom technologicky pokročilom svete. Ide v podstate o to, že nervy v krku sa trochu rozčúlia a posielajú tieto signály nepohodlia až do našich rúk. 

Či už je to v dôsledku neustáleho ohýbania krku nad obrazovkami, nešťastnej nehody, alebo jednoducho plynutia času opotrebovávajúceho našu chrbticu, CBS je niečo, o čom by sme mali vedieť. Ale s tým správnym prístupom, informovanosťou, je to určite niečo, čo môžeme zvládnuť.

Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.