krcna chrbtica stavce

Bolesť krčnej chrbtice - Čo ju spôsobuje a ako ju riešiť?

V dnešnej dobe sa čoraz častejšie stretávame s tým, že sa ľudia sťažujú na bolesti v oblasti krčnej chrbtice, hlavy alebo chrbta. Avšak, málokto sa zamýšľa nad tým, čo týmto problémom predchádza. Je to dôsledok sedavého spôsobu života, nekvalitného spánku či nadmerného stresu?

Bolesť krčnej chrbtice, stuhnutá krčná chrbtica či bolesť krku vzadu sú častým javom, ktorý postihuje ľudí rôznych vekových kategórií a profesijných zameraní. Tento typ bolesti môže byť spôsobený radom faktorov a je dôležité pochopiť jej príčiny, aby sme vedeli, ako efektívne pristupovať k riešeniu a predchádzaniu problémom.

V tomto článku sa dozviete:

  • Čo je krčná chrbtica a ako funguje?
  • Aké sú príznaky bolesti krku?
  • 10 najčastejších príčin problémov s krčnou chrbticou
  • Ako riešiť bolesť krku a krčnej chrbtice?
  • Dokáže pomôcť naťahovač krku alebo masážny vankúš?

Čo je krčná chrbtica a ako funguje?

Krčná chrbtica, známa tiež ako cervikálna chrbtica, je najvyššou časťou chrbticového stĺpca, ktorá sa nachádza medzi lebkou a hrudnou chrbticou. Skladá sa zo siedmich stavcov, označených ako C1 až C7, a je to jedna z najflexibilnejších častí chrbtice, umožňujúca široký rozsah pohybu hlavy. Táto oblasť chrbtice je zároveň veľmi krehká a náchylná na zranenia či opotrebovanie, hlavne kvôli svojej pohyblivosti a neustálej záťaži nesením hmotnosti hlavy.

V krčnej chrbtici sú tiež umiestnené dôležité nervy, ktoré vyživujú rôzne časti tela vrátane rúk a horného trupu. Tieto nervy môžu byť zdrojom bolesti alebo nepohodlia pri rôznych ochoreniach alebo poškodení krčnej chrbtice. Primeraná starostlivosť a udržiavanie zdravia krčnej chrbtice je preto esenciálna pre celkovú pohodu a funkčnosť ľudského tela.

Aké sú príznaky bolesti krku?

Rozlišujeme bolesť v hornej časti krku, kde sa spája s bolesťami v záhlaví alebo aj s prejavmi ako sú závraty, pocit na zvracanie, zvracanie či silné bolesti hlavy a bolesť v dolnej časti krku, ktorá častejšie prináša pocit stuhnutosti, tlaku v šijí alebo vystreľovanie bolesti smerom do horných končatín. Niektorí pacienti sa dokonca v noci budia na mravenčenie alebo trpnutie prstov.

bolest krku vzadu

Na začiatku je bolesť krčnej chrbtice mierna - slabá a občas sprievodnými príznakmi môžu byť vyššie spomenuté príklady. Neskôr sa bolesť stupňuje na čoraz intenzívnejšiu a môže sa pripojiť bolesť hlavy, ramien, závraty, silné migrény, dvojité videnie či problémy s komplexným pohybom hlavy.


bolest krku priznaky

10 najčastejších príčin problémov s krčnou chrbticou

Medzi najčastejšie príčiny problémov s krčnou chrbticou patrí:

  • Nesprávne držanie tela
  • Dlhodobé sedenie
  • Stres a psychické napätie
  • Nedostatok fyzickej aktivity
  • Úrazy a nehody
  • Degeneratívne zmeny
  • Nedostatok vitamínov a minerálov
  • Nesprávna technika pri zdvíhaní ťažkých predmetov
  • Genetická predispozícia
  • Vplyv prostredia a životného štýlu
  1. Nesprávne držanie tela: Dlhodobé udržiavanie nevhodnej polohy, ako je skláňanie hlavy k obrazovke počítača alebo nadmerné používanie mobilných zariadení, môže viesť k nerovnováhe svalov a k tlaku na krčné stavce.

  2. Dlhodobé sedenie: Sedavý životný štýl a práca v kancelárii často prispievajú k svalovej slabosti a svalovému napätiu, ktoré môžu zaťažovať krčnú chrbticu a viesť k bolesti.

  3. Stres a psychické napätie: Emocionálne vypätie a stres môžu spôsobiť, že sa svaly v krčnej oblasti nevedomky napínajú, čo môže viesť k bolesti a dysfunkcii.

  4. Nedostatok fyzickej aktivity: Neaktívny životný štýl prispieva k oslabeniu svalstva podporujúceho krčnú chrbticu, čo znižuje jej stabilitu a funkčnosť.

  5. Úrazy a nehody: Úrazy spôsobené napríklad dopravnými nehodami môžu spôsobiť vážne poškodenie krčnej chrbtice.

  6. Degeneratívne zmeny: Osteoartritída a iné degeneratívne stavy môžu viesť k opotrebovaniu medzistavcových platničiek a kĺbov, čo môže spôsobiť bolesť a stuhnutosť.

  7. Nedostatok vitamínov a minerálov: Tieto živiny sú kľúčové pre udržanie zdravia kostí a svalov; ich nedostatok môže viesť k slabosti a zvýšenej náchylnosti k bolesti.

  8. Nesprávna technika pri zdvíhaní ťažkých predmetov: Zdvíhanie bez správneho ohýbania kolien a použitia svalov noh a trupu môže spôsobiť preťaženie krčnej chrbtice.

  9. Genetická predispozícia: Niektorí jedinci môžu byť geneticky náchylní k problémom s krčnou chrbticou, vrátane strukturálnych anomálií.

  10. Vplyv prostredia a životného štýlu: Faktory ako dlhodobá práca v chlade, prievan alebo spánok na nevhodnom vankúši môžu prispievať k problémom s krčnou chrbticou.

Neustály stres a emočné napätie

Ako riešiť bolest krku a krčnej chrbtice? 

Ako teda môžeme bolesti krčnej chrbtice, stuhnutej krčnej chrbtice, bolesti krku vzadu predchádzať a čo robiť, keď už bolesť nastane?

  • Ergonómia a držanie tela
  • Pravidelný pohyb
  • Strečing a cvičenie
  • Relaxačné techniky
  • Profesionálny prístup

Ergonómia a držanie tela: Jedným z prvých krokov by malo byť zlepšenie ergonómie pracoviska a uvedomenie si vlastného držania tela. Nesprávne sedenie môže viesť k bolestiam krku vzadu a problémom s krčnou chrbticou.

Pravidelný pohyb: Vstávanie a krátke prechádzky počas dlhých hodín sedenia môžu pomôcť predchádzať bolesti krčnej chrbtice a hlavy.

Strečing a cvičenie: Špecifické strečingové a posilňovacie cviky sú kľúčové pre uvoľnenie stuhnutej krčnej chrbtice a zmiernenie bolesti. My sme si pre Vás pripravili aj najlepšie nenáročné cviky na uvoľnenie krčnej chrbtice.

Relaxačné techniky: Techniky ako meditácia alebo joga môžu pomôcť redukovať stres, ktorý je často spúšťačom bolesti krčnej chrbtice.

Profesionálny prístup: V prípade pretrvávajúcej bolesti je vhodné vyhľadať pomoc fyzioterapeuta, ktorý môže identifikovať špecifické problémy s krčnou chrbticou a navrhnúť cieľavedomú terapiu.

 

fyzioterapia pacient

 

Taktiež je potrebné si uvedomiť, že platnička medzi stavcami je z viskózného materiálu a na to, aby fungovala na 100% musí mať dostatočnú výživu. Preto na to aby ste mali zdravé platničky, nesmiete zabúdať na zdravú a pestrú stravu. Nesmierne dôležité sú B-vitamíny, ktoré sa často predpisujú pacientom pri bolestiach chrbtice pretože priamo pôsobia na nervovú sústavu.

bolesť krku vitamín B

Dokáže pomôcť naťahovač krku alebo masážny vankúš?

Naťahovač krku a masážny vankúš môžu byť cennými nástrojmi pri zmierňovaní bolesti a napätia v oblasti krčnej chrbtice. Naťahovač krčnej chrbtice je zariadenie navrhnuté tak, aby jemne rozťahovalo medzistavcové priestory, čím môže uvoľniť stlačené nervy a zmierniť svalové napätie. Tento proces môže prispieť k zníženiu bolesti, zlepšeniu pohyblivosti a stimulácii lepšieho prekrvenia v postihnutej oblasti.

Masážny vankúš na druhej strane poskytuje terapeutickú masáž, ktorá môže napomáhať uvoľňovaniu svalov a podporovať relaxáciu. Vibrácie alebo tlaková masáž z masážneho vankúša môže uľaviť od stuhnutej krčnej chrbtice a zmierňovať príznaky spojené s dlhodobým napätím a stresom. Je však dôležité pripomenúť, že pri vážnejších problémoch by mal byť vždy stav konzultovaný s lekárom alebo fyzioterapeutom, aby predišlo ďalšiemu poškodeniu.

Záver

Bolesti krčnej chrbtice sú často varovným signálom, ktorý nám hovorí, že naša chrbtica nie je v harmonii s naším životným štýlom alebo pracovnými návykmi. Sústredenie sa na prevenciu a udržanie zdravej chrbtice je kľúčové pre dlhodobé zdravie a pohodu. Keďže krčná chrbtica je neoddeliteľnou súčasťou našej mobility a každodenného života, jej zdravie by malo byť našou prioritou.

    Späť na blog

    Pridať komentár

    Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.