vysoký krvný tlak

Hypertenzia - vysoký krvný tlak: Čo to znamená a ako ho znížiť

Vysoký krvný tlak, čiže hypertenzia, je jedným z častejších zdravotných problémov, ktoré postihujú milióny ľudí po celom svete. Toto ochorenie je často nazývané "tichým zabijakom", pretože môže dlho prebiehať bez zjavných príznakov, zatiaľ čo postupne poškodzuje cievy a orgány. Včasná diagnostika a správna liečba sú kľúčové pre prevenciu závažných zdravotných komplikácií, ako sú infarkt a mŕtvica.

V tomto blogu sa pozrieme na to, čo hypertenzia znamená, ako sa mení krvný tlak podľa veku, a predovšetkým, aké kroky môžete podniknúť na zníženie a udržanie zdravého krvného tlaku. Okrem toho sa zameriame na rolu horčíka v regulácii krvného tlaku a odporučime vám efektívny doplnok stravy, ktorý vám môže pomôcť v boji proti hypertenzii.

  • Čo znamená hypertenzia
  • Hypertenzia: Čo to je a prečo je nebezpečná?
  • Príznaky vysokého krvného tlaku
  • Krvný tlak podľa veku: Čo je správny krvný tlak?
  • Ako znížiť tlak: Praktické rady
  • Ako okamžite znížiť krvný tlak?
  • Ako môže horčík (magnézium) pomôcť znížiť krvný tlak?

Čo znamená hypertenzia

Hypertenzia, známa aj ako vysoký krvný tlak, je chronické ochorenie, ktoré postihuje mnoho ľudí po celom svete. Ale čo znamená hypertenzia? Hypertenzia sa definuje ako stav, kedy je krvný tlak v tepnách trvalo zvýšený. Tento stav môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám, ako sú srdcové choroby, mŕtvica a poškodenie obličiek.

hypertenzia

Hypertenzia: Čo to je a prečo je nebezpečná?

Hypertenzia čo to je? Hypertenzia je stav, kedy krvný tlak dosahuje hodnoty vyššie ako 140/90 mmHg. Toto zvýšenie tlaku znamená, že srdce musí pracovať intenzívnejšie, aby pumpovalo krv do tela. Dlhodobo zvýšený tlak môže poškodiť cievy, čo môže viesť k ich zúženiu alebo prasknutiu. Výsledkom môže byť infarkt, mŕtvica alebo iné vážne zdravotné problémy.

Príznaky vysokého krvného tlaku

Vysoký krvný tlak, často nazývaný tichým zabijakom, môže dlhý čas prebiehať bez akýchkoľvek zjavných príznakov. Medzi ale najčastejšie príznaky patria:

  • bolesti hlavy
  • závraty, dýchavičnosť
  • krvácanie z nosa
  • nepravidelný srdcový tep

V niektorých prípadoch môžu ľudia s hypertenziou tiež zažívať únavu, zmätenosť alebo problémy so zrakom.

Krvný tlak podľa veku: Čo je správny krvný tlak

Správny krvný tlak podľa veku sa môže líšiť. Všeobecne platí, že krvný tlak by mal byť nižší ako 120/80 mmHg. Avšak, ako starneme, krvný tlak môže prirodzene stúpať. Napríklad pre ľudí vo veku 60 a viac rokov môže byť normálny krvný tlak vyšší ako pre mladších jedincov. Napriek tomu by mal byť pravidelne kontrolovaný, aby sa predišlo riziku hypertenzie.

čo znamená hypertenzia

Ako znížiť tlak: Praktické rady

Existuje mnoho spôsobov, ako znížiť tlak a udržať ho na zdravej úrovni. Tu je niekoľko tipov:

  • Zdravá strava
  • Pravidelná fyzická aktivita
  • Zníženie príjmu soli
  • Obmedzenie alkoholu
  • Zvládanie stresu
  1. Zdravá strava : Strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a nízkotučné mliečne produkty môže pomôcť znížiť krvný tlak.
  2. Pravidelná fyzická aktivita : Cvičenie, ako je chôdza, beh alebo plávanie, môže významne znížiť krvný tlak.
  3. Zníženie príjmu soli : Príliš veľa soli v strave môže zvýšiť krvný tlak. Odporúča sa obmedziť príjem soli na menej ako 5 gramov denne.
  4. Obmedzenie alkoholu : Nadmerná konzumácia alkoholu môže zvyšovať krvný tlak.
  5. Zvládanie stresu : Techniky ako meditácia, hlboké dýchanie a joga môžu pomôcť znižovať stres a tým aj krvný tlak.

Ako okamžite znížiť krvný tlak?

Ak potrebujete okamžite znížiť krvný tlak, existuje niekoľko rýchlych krokov, ktoré môžete podniknúť:

  • Hlboké dýchanie
  • Pitie vody
  • Chôdza na čerstvom vzduchu

    Hlboké dýchanie : Skúste hlboké, pomalé dýchanie po dobu 5 minút. Pomôže to uvoľniť krvné cievy a znížiť krvný tlak.
    Pitie vody : Vypite pohár vody. Dehydratácia môže zvýšiť krvný tlak.
    Chôdza na čerstvom vzduchu : Krátka prechádzka na čerstvom vzduchu môže pomôcť znížiť krvný tlak.

    Ako môže horčík (magnézium) pomôcť znížiť krvný tlak?

    Niekoľko štúdií naznačuje, že dostatočný príjem horčíka môže pomôcť znížiť krvný tlak, čo je zásadné pre prevenciu hypertenzie a súvisiacich zdravotných komplikácií. Horčík pomáha uvoľňovať cievy, zlepšuje prietok krvi a podporuje zdravú funkciu srdca. Pre tých, ktorí hľadajú efektívny doplnok stravy, odporúčame Magnézium Chelát + B6 - StretchFit ™, ktorý kombinuje vysoko vstrebateľnú formu horčíka s vitamínom B6 pre ešte lepší účinok na zdravie kardiovaskulárneho systému.

    Cordyceps - huba ukotvená v tradičnej čínskej medicíne

    Tradičná čínska medicína poskytuje množstvo byliniek a iných liečiv, ktoré majú výrazne blahodárne účinky pre ľudské telo. Výnimkou nie je ani huba, ktorá nesie názov Cordyceps. Výhodou týchto liečiv z tradičnej čínskej medicíny je to, že majú svoju históriu. Konkrétne sa táto huba používa už vyše 1200 rokov a je známa viacerými zdravotnými benefitmi. 

    Nielenže priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny systém, a tým pádom je Cordyceps vhodný aj na hypertenziu, prekvapí vás aj svojimi ďalšími účinkami. Dodáva energiu, posilňuje imunitný systém, prispieva k správnemu fungovaniu obličiek, pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, znižuje hladinu zlého cholesterolu, prispieva k dlhovekosti či podporuje funkciu pľúc a respiračného systému. A to zďaleka nie sú všetky jeho výhody. 

    Táto liečivá huba obsahuje množstvo účinných, antioxidačných a iných bioaktívnych látok a živín, ako sú steroly, esenciálne aminokyseliny, peptidy, proteíny, polysacharidy. Čo sa týka vitamínov, obsahuje dôležité vitamíny, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu, a to v najväčšom zastúpení B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B12 (kobalamín) a vitamín K. Medzi minerály patrí zinok, horčík, draslík, vápnik a železo, ktoré sú dôležité pre rôzne telesné funkcie.

    Ako môže horčík pomôcť znížiť krvný tlak

    Záver

    Vysoký krvný tlak je vážne ochorenie, ktoré si vyžaduje pozornosť a starostlivosť. Sledovanie krvného tlaku podľa veku, dodržiavanie zdravého životného štýlu a znalosť toho, ako okamžite znížiť krvný tlak, sú kľúčové kroky na udržanie zdravia. Prevencia a včasná liečba hypertenzie môžu významne znížiť riziko vážnych zdravotných komplikácií.

    Späť na blog

    Pridať komentár

    Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.