Prečo je správne držanie tela tak veľmi dôležité?

Prečo je správne držanie tela tak veľmi dôležité?

V tomto článku sa dozviete:

1. Prečo je správne držanie tela dôležité pre vaše zdravie

2. Výhody správneho držania tela

3. Ako by malo vyzerať správne držanie tela?

4. Prečo je korektor postúry skvelá pomôcka, no nie ultimátne riešenie problému


1. Prečo je správne držanie tela dôležité pre vaše zdravie?

Odborníci tvrdia, že správne držanie tela je nesmierne dôležité pre celkové zdravie človeka. V neposlednom rade zmierňuje tlak na chrbticu, krk a ramená a znižuje tak chronickú bolesť v týchto oblastiach - čo je populačný problém, pričom až štvrtina z nás uvádza, že má bolesti chrbta najmenej jeden deň v priebehu troch mesiacov. Mnohí tiež trpia syndrómom “SMS krku”, ktorý je spôsobený tým, že trávime dlhý čas so sklonenými hlavami a pozeráme do obrazoviek.

Taktiež je dokázané, že existujú väzby medzi držaním tela a duševným zdravím. Ľudia s depresiou a úzkosťou majú tendenciu sa hŕbiť alebo skrútiť dovnútra, uvádza výskum. Na druhej strane, vzpriamený postoj symbolizuje sebavedomého a zdravého jedinca a môže vám pomôcť cítiť sa lepšie.

2. Výhody správneho držania tela

  • zabráňuje nevrátnemu poškodeniu chrbticu
  • znižuje riziko osteoartrózy (chronické ochorenie kĺbov)
  • zlepšuje flexibilitu a pohyb kĺbov
  • zvyšuje kapacitu pľúc 
  • zvyšuje energiu, atraktivitu a sebavedomie
  • zlepšuje celkovú funkčnosť svalstva

3. Ako by malo vyzerať správne držanie tela?

Doktor Zazulak ukazuje, že najlepším spôsobom, ako zlepšiť držanie tela bez korektora, je kultivovať vedomie tela prostredníctvom zdravého bránicového dýchania a základného tréningu. „Zarovnanie jadra zlepšuje dýchanie, znižuje bolesť a únavu a zlepšuje zdravie svalov, obeh, trávenie, koncentráciu, obraz tela a posturálne svaly. Spôsob, akým sa nosíte, ovplyvňuje vašu fyziológiu, emócie a váš prístup.

“Z bočného pohľadu by mal byť váš krk zakrivený dovnútra, stredná časť chrbtice zakrivená smerom von a spodná časť chrbta zakrivená znova smerom dovnútra (viď obrázok nižšie), aby sa dosiahlo optimálne držanie tela” - tvrdí Dr. Zazulak. Taktiež dodáva, že hrbenie sa nielenže vytvára zaoblenie vrchnej časti chrbtice nesprávnym smerom, ale taktiež odchyľuje prirodzenú krivku krku a celého chrbta.

Keď sa tieto prirodzené krivky zmenia, vyvíja to tlak na štruktúry vašej chrbtice a prispieva to k boletiam chrbta.

“Zlé držanie tela vytvára nielen nespokojný chrbát a krk, ale aj bolestivé ramená, ruky a kolená, ako aj oslabený obeh a chronickú únavu” - vysvetľuje Dr. Zazulak.

Podľa Dr. Zazulaka, najlepším spôsobom ako zlepšiť držanie tela bez korektora je prostredníctvom správneho bránicového dýchania a základného tréningu

“Úprava nesprávneho držania tela zlepšuje dýchanie, znížuje bolesť a únavu, zlepšuje zdravie svalov, obeh, trávenie, koncentráciu, celkový výzor osoby a posiľňuje posturálne svaly. Spôsob akým sa “nosíte” ovplyvňuje vašu fyziológiu a vaše emócie.” - dodáva Dr. Zazulak.

4. Korektor postúry je pomôcka, nie ultimátne riešenie

Dr. Chris Moriarty, odborný asistent telovej medicíny a rehabilitácie a športového lekárstva na Lekárskej fakulte Univerzity v Indiane vysvetľuje, že hlavnou úlohou korektorov postúry je pasívne obmedziť lopatky pred zatiahnutím, čím zabráňuje nesprávnej polohe lopatky a zaoblenému držaniu ramena.  

“Keďže k protrakcií lopatky dochádza súčasne s držaním hlavy vpredu a ohnutou chrbticou, ktorá charakterizuje to, čo sa bežne chápe ako “zlé držanie tela”. Ide o to, že ak zabránime zaokruhľovaniu ramien korektorom postúry, zlepšíme celkový postoj a držanie tela, čo  by malo znížiť súvisiace bolesti.” - vysvetľuje Dr. Moriarty

Korektory postúry môžu byť nápomocné a efektívne pomôcky na ceste k lepšie držaniu tela, avšak nie sú dlhodobým riešením. Korektory držania tela by sa mali používať iba krátkodobo, aby sa posilnilo povedomie o správnom držaní tela. Pri dlhodobom používaní sa oslabujú posturálne svaly a pomaly chabnú.” - dodáva Dr. Zazulak.

Je odporúčané nosiť korektor postúry nie viac ako 1-2 hodiny denne.

Ak to s nápravou držania tela myslíte vážne, v prvom rade si musíte uvedomiť, že najlepší spôsob ako to dosiahnúť je pravidelným základným cvičením a posiľňovaním ochabnutého svalstva. 

Ak predsa uvažujete, že chcete váš pokrok zefektívniť a urýchliť, náš Corpus™ je skvelou pomôckou pre váš každodenný pokrok k vysnívanej a zdravej postave. Je prispôsobený pre každodenný komfort, vyrobený z priedušného latexového materiálu a s nastaviteľnými pásmy pre každý typ postavy.

Zdroje:

Byrdie.com - https://www.byrdie.com/benefits-of-good-posture-5188919

Healthgrades.com - https://www.healthgrades.com/right-care/spine-conditions/are-posture-correctors-effective

Byrdie.com - https://www.byrdie.com/do-posture-correctors-work-5113327

Clinicaltrials.gov - https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03929042

Ergonomicshealth.com - https://ergonomicshealth.com/do-posture-correctors-work/

NCBI - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31075089/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3554027/

Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.