Skolióza chrbtice: Dá sa vyliečiť? Príznaky, príčiny a cviky

Skolióza chrbtice - Príznaky, príčiny a riešenie

Vedeli ste, že mnohí z nás si môžu myslieť, že ideálny tvar našej chrbtice je byť úplne rovný? Avšak v skutočnosti, takáto predstava "dokonalej" chrbtice je mýtus.

Keď je naša chrbtica v zdravom stave, má prirodzené zakrivenie, ktoré slúži na tlmenie nárazov a zabezpečuje flexibilitu pri pohybe. Toto zakrivenie nám umožňuje vykonávať rôzne pohyby, ako je ohýbanie alebo otáčanie, bez zranenia. Avšak existuje problém, ktorý nastáva, keď sa toto zakrivenie stane príliš výrazné alebo ak sa chrbtica zakriví v nežiaducej oblasti alebo nesprávnym smerom. V takomto prípade hovoríme o stave nazývanom skolióza, ktorý môže viesť k bolesti a iným zdravotným komplikáciám.

V tomto článku sa dočítate:

  • Čo je skolióza?
  • Aké sú typy skoliózy?
  • Aké sú príznaky skoliózy?
  • Aké sú príčiny skoliózy?
  • Diagnostikovanie stavu
  • Liečba skoliózy 
  • Aké sú cviky na skoliózu?
  • Mýty vs. Realita

skolioza zakrivenie chrbtice

Čo je skolióza?

Skolioza je lekársky stav charakterizovaný špecifickým zakrivením chrbtice, ktoré sa líši od jej bežnej anatómie. U ľudí postihnutých skoliózou môže byť táto chrbtica zakrivená do boku, tvoriac tvar písmen 'C' alebo 'S'. Toto zakrivenie môže byť zrejmé vizuálne alebo môže byť identifikované pomocou špeciálnych diagnostických nástrojov, najmä rentgenovým snímaním.

Je dôležité zdôrazniť, že skolióza nie je v pravom slova zmysle "choroba". Namiesto toho je to lekársky termín používaný na opis stavu chrbtice. Je to skôr anatomická abnormalita ako infekčné ochorenie alebo vírus. Prítomnosť skoliózy, bez ohľadu na jej závažnosť, môže mať vplyv na spôsob, akým postihnutý jednotlivec sedí, stojí alebo sa pohybuje. Zmeny v držaní tela a potenciálne zmeny v rovnováhe môžu ovplyvniť každodenný život človeka, jeho pohodlie a celkovú kvalitu života. Je preto dôležité monitorovať a správne liečiť tento stav, aby sa minimalizovali jeho dopady na postihnutú osobu.

Typy skoliózy

Aké sú typy skoliózy?

Skolióza, ako zakrivenie chrbtice, má rôzne formy, ktoré sa líšia v závislosti od ich pôvodu a príčin:

  • Idiopatická skolióza
  • Vrodená skolióza
  • Neuromuskulárna skolióza
  • Degeneratívna skolióza

Idiopatická skolióza: Toto je najčastejšia forma skoliózy, a ako názov naznačuje, jeho konkrétna príčina je zatiaľ neznáma pre lekárov a vedcov. Hoci nie je konkrétna príčina, je dôležité si uvedomiť, že ide o stav, ktorý sa zvyčajne objavuje v období rýchleho rastu tesne pred alebo počas puberty. V dôsledku toho mnoho škôl a zdravotníckych inštitúcií odporúča preventívne skríningy pre tínedžerov, aby sa zistili a adekvátne liečili prvé známky skoliózy.

Vrodená skolióza: Táto forma skoliózy je výsledkom kostnej abnormality, ktorá je prítomná už v čase narodenia dieťaťa. Takáto abnormalita môže byť dôsledkom rôznych faktorov vrátane genetiky. Vzhľadom na to, že je prítomná od narodenia, skorá detekcia a intervencia môžu byť rozhodujúce pre zabezpečenie optimálneho zdravia a pohybových schopností dieťaťa.

Neuromuskulárna skolióza: Táto forma skoliózy je zložitejšia, pretože je dôsledkom problémov s nervami alebo svalmi tela. Najčastejšie sa vyskytuje u ľudí s určitými zdravotnými problémami, ako je detská mozgová obrna alebo spina bifida. Tieto stavy môžu ovplyvniť schopnosť svalov a nervov správne fungovať a podporovať chrbticu, čo vedie k jej zakriveniu.

Degeneratívna skolióza: Ako ľudia starnú, ich chrbtica môže podliehať prirodzenému opotrebovaniu. V niektorých prípadoch môže táto degenerácia viesť k zakriveniu chrbtice, čo je známe ako degeneratívna skolióza. Faktory ako osteoporóza, ktorá zvyšuje krehkosť kostí, môžu tento stav zhoršiť a viesť k rýchlejšiemu pokroku a väčším komplikáciám.

skolioza chrbtice

Aké sú príznaky skoliózy?

Skoliózu, ako odchýlenie chrbtice, môže byť niekedy ťažké diagnostikovať, najmä ak je jej zakrivenie mierne. Avšak existuje niekoľko kľúčových indikátorov, na ktoré by sme mali dávať pozor, keď sa snažíme identifikovať túto deformitu:

  • Nerovné ramená alebo pás
  • Jedno bedro vyzerá vyššie ako druhé
  • Výraznejšie lopatky
  • Telo sa nakláňa na jednu stranu

Nerovné ramená alebo pás: Nerovnosť v tejto oblasti je často prvým náznakom skoliózy. V dôsledku zakrivenia chrbtice môže jedna strana tela - či už je to rameno alebo pás - vyzerať zdvihnutá alebo zase klesajúca, čo vedie k asymetrii tela.

Jedno bedro vyzerá vyššie ako druhé: Zatiaľ čo táto charakteristika môže byť niekedy prehliadnutá v bežnom oblečení, v priliehavých šatách alebo šortkách sa môže stať zrejmou. Táto asymetria môže tiež spôsobiť nerovnomerné opotrebenie obuvi alebo viesť k bolesti v dolnej časti chrbta.

Výraznejšie lopatky: V dôsledku zakrivenia chrbtice môže jedna z lopatiek vystupovať viac ako druhá. Tento výrazný rozdiel môže byť ľahko rozoznateľný už pri pohľade na chrbát osoby alebo pri dotyku.

Telo sa nakláňa na jednu stranu: Tento príznak môže byť menej zrejmý ako ostatné, ale je rovnako dôležitý. V prípade výraznej skoliózy môže byť telo naklonené výrazne na jednu stranu, čo môže spôsobiť problémy s rovnováhou alebo taktiež bolesť chrbta.

Aké sú príčiny skoliózy?

Hoci v mnohých prípadoch zostáva jej presná príčina neznáma, odborníci identifikovali niekoľko hlavných faktorov, ktoré môžu spustiť alebo zhoršiť tento stav:

  • Genetické faktory
  • Vrodené vady
  • Neurologické stavy
  • Zranenia alebo traumy

Genetické faktory: Aj keď vás možno táto informácia prekvapí, výskumy naznačujú, že skolióza môže byť často dedičná. To znamená, že ak mal niekto v rodine skoliózu, je vyššia pravdepodobnosť, že ju môže mať aj on sám. Genetická predispozícia zvyšuje riziko vývoja tohto stavu, čo zdôrazňuje dôležitosť rodinnej anamnézy pri diagnostike.

Vrodené vady: Niektoré deti sa rodia s nezvyčajnými alebo abnormálnymi štruktúrami chrbtice. Tieto vrodené abnormality môžu byť spúšťačom pre vývoj skoliózy. Preto je dôležité uskutočniť dôkladné lekárske kontroly u novorodencov, aby sa predišlo neskorším komplikáciám.

skolioza chrbtice liecba

Neurologické stavy: Choroby nervového systému, ako je detská mozgová obrna alebo spina bifida, môžu oslabiť svaly podporujúce chrbticu alebo narušiť normálnu funkciu nervov. To môže spôsobiť, že chrbtica bude náchylnejšia na zakrivenie, čím sa zvyšuje riziko skoliózy.

Zranenia alebo traumy: Ako u všetkých častí tela, aj chrbtica je náchylná na poškodenie v dôsledku zranení alebo traumy. Ak je chrbtica poškodená v dôsledku nehody alebo iného nárazu a nie je správne liečená, môže to viesť k vývoju alebo zhoršeniu skoliózy. Je nevyhnutné rýchlo získať lekársku pomoc a riadne liečiť takéto zranenia, aby sa predišlo dlhodobým komplikáciám.

Repetitívne zlé držanie tela: Aktivity pri ktorých má človek zlé držanie tela hlavne v mladom veku môžu tiež viesť k zvýšeniu dysbalancie a zhoršeniu tohto stavu. Ak napríklad vysoké dieťa hrá každý deň hokej/florbal, držanie a skláňanie sa k hokejke môže spôsobiť, že chrbtica sa časom zakriví viac na stranu k nižšej ruke.

Diagnostikovanie stavu

Pravidelné kontroly, najmä počas dospievania, môžu pomôcť pri skorej detekcii. Lekári často používajú test ohýbania vpred ako počiatočný skríning na zistenie akejkoľvek asymetrie v rebrách. Pri podozrení na skoliozu, môžu byť odporúčané rentgenové snímky, MRI alebo CT snímky. Tieto zobrazovacie testy poskytujú jasnejší obraz o zakrivení chrbtice.

zakrivenie chrbtice

Liečba skoliózy 

Našťastie existuje viacero liečebných možností na kontrolu a liečbu skoliózy. Každá možnosť je prispôsobená stupňu zakrivenia, veku pacienta, prítomnosti alebo absencie rastu človeka a ďalším faktorom.

  • Pozorovanie
  • Korzet
  • Operácia
  • Fyzioterapia
  • Tréning / Cvičenie

Pozorovanie: V mnohých prípadoch, kde je skolióza len v miernom štádiu, môže byť najlepším prístupom jednoduché sledovanie a monitorovanie. Dôležité je pravidelné vyhodnocovanie, často za pomoci rentgenových snímok, aby lekári mohli sledovať, či sa zakrivenie zhoršuje, zostáva stabilné, alebo zlepšuje.

Korzet: Korzety sú často odporúčané pre deti a dospievajúcich, ktorí ešte rastú a majú stredne ťažkú skoliózu. Tieto zariadenia sú navrhnuté tak, aby sa nosili pod oblečením a sú prispôsobené tak, aby sedeli priliehavo a pohodlne. Ich hlavným cieľom je zastaviť alebo spomaliť progresiu zakrivenia.

Operácia: Chirurgický zákrok je vyhradený pre pacientov s vážnejším zakrivením alebo pre tých, ktorí zažívajú bolesti alebo iné komplikácie spojené so skoliózou. Počas tejto procedúry sú chrbtice často spojené kovovými tyčami, ktoré pomáhajú stabilizovať a korigovať zakrivenie.

Fyzioterapia: Fyzioterapia je esenciálna pre mnohých pacientov so skoliózou. Terapeut navrhne sériu cvičení na zlepšenie flexibility, posilnenie chrbtových svalov a zlepšenie celkového držania tela. Okrem toho môže fyzioterapia pomôcť v riešení bolesti a zlepšení celkového stavu pohybového aparátu človeka.

Tréning / Cvičenie: Pri menej vážnych štádiách skoliózy je tiež odporúčené posilniť svaly chrbta, ktoré môžu následne vytvoriť väčší tlak na chrbticu a tým pádom "posunúť zakrivenie späť".

Je dôležité tieto veci prekonzultovať s ortopedickým špecialistom alebo iným lekárom, keďže najlepší liečebný plán treba určiť špecificky pre konkrétnu situáciu. Tieto možnosti ukazujú, že aj keď môže byť skolióza výzvou, existujú efektívne spôsoby, ako zvládať a liečiť tento stav.

cviky skolioza chrbtice

Aké sú cviky na skoliózu?

Cviky na skoliózu sú často navrhnuté tak, aby posilňovali slabé svaly, zlepšovali flexibilitu a podporovali správne držanie tela. Mnoho z nich sa zameriava na zlepšenie pohyblivosti chrbtice, rovnováhy a celkového pohodlia. Vždy je dobré konzultovať sa s fyzioterapeutom alebo lekárom pred začatím nového cvičebného programu.

Tu je niekoľko cvikov, ktoré môžu byť užitočné pre tých s miernou až strednou skoliózou:

  • Náklon panvy
  • Mačka a ťava
  • Póza dieťaťa
  • Natiahnutie na BackFlex™️ PRO
  • Otočenie chrbtice
  • Rozťahovanie širokého chrbtového svalu


Náklon panvy

  1. Ľahnite si na chrbát s pokrčenými kolenami a chodidlami plocho na zemi.
  2. Stlačte dolný chrbát k zemi tým, že stiahnete svaly brušného pásu a nakloníte panvu hore.
  3. Držte 5 sekúnd a potom sa uvoľnite.

Mačka a ťava

  1. Začnite na všetkých štyroch, s rukami pod ramenami a kolenami pod bedrami.
  2. Dýchajte hlboko a zakrivte chrbát nahor (ako mačka), pričom hlavu pritlačte k hrudníku.
  3. Vydýchnite a ohybte chrbát smerom nadol, pričom zdvíhate hlavu a vystrčíte zadok von (ako ťava).

Póza dieťaťa

  1. Začnite na všetkých štyroch, s rukami pred sebou. Posuňte boky späť na päty a položte čelo na zem.
  2. Držte a sledujte, ako sa chrbtové svaly uvoľňujú.

Natiahnutie na BackFlex™️

Počas strečingu na našom naťahovači chrbta BackFlex™ si človek dokáže chrbát skvelé natiahnuť a príjemne uvoľniť skrátené/preťažené svalstvo. 

Každopádne, v takýchto prípadoch vždy odporúčame našim zákazníkom sa najprv poradiť s odborným lekárom.

Na znak našej podpory a odhodlania pomáhať vám na vašej ceste k lepšiemu zdraviu, sme pre vás pripravili špeciálnu ponuku. Použite zľavový kód BLOG10 pri vašom ďalšom nákupe a získajte exkluzívnu zľavu.


Otočenie chrbtice

  1. Ľahnite si na chrbát s pokrčenými kolenami a chodidlami plocho na zemi.
  2. Natiahnite ruky do strán, v tvare kríža.
  3. Pomaly otáčajte kolená na jednu stranu, pričom hlavu otáčate opačným smerom.
  4. Držte niekoľko sekúnd a potom sa vráťte do stredu a opakujte na druhej strane.


Rozťahovanie širokého chrbtového svalu

  1. Sadnite si na podlahu s nohami pred sebou. 
  2. Prekrížte pravú ruku cez telo a položte ju na ľavé koleno.
  3. Ľavou rukou sa oprieť o zem za sebou a jemne sa otočte doľava.
  4. Držte, potom opakujte na druhej strane.

Pamätajte, že tieto cviky môžu taktiež niekedy zhoršiť symptómy, ak nie sú vykonávané správne alebo ak nie sú vhodné pre váš konkrétny typ skoliózy. Preto je dôležité začať s konzultáciou s odborníkom. Cviky, ako je Schrottová metóda, sú špeciálne navrhnuté pre liečbu skoliózy a môžu byť užitočné pre niektoré osoby.

cviky na skoliozu

Mýty vs. Realita

Mýtus: Ľudia so skoliózou by nemali cvičiť.

Realita: Fyzická aktivita, keď je vykonávaná správne, môže byť pre skoliózu prospešná. Podporuje silu svalov a pružnosť.

Hlboký pohľad na skoliózu a jej dopady

Skolióza, charakterizovaná svojim charakteristickým zakrivením chrbtice, je viac než len fyzickou nezrovnalosťou. Je to zložitý stav, ktorý ovplyvňuje fyzické, emocionálne a sociálne aspekty života postihnutých. Pre tých, ktorí s ňou žijú, nie je len o tom, ako vyzerá ich chrbát, ale aj o tom, ako sa cítia a ako sa vysporiadavajú so svojím životom každý deň.

Čím skôr je skolióza identifikovaná, tým väčšia je pravdepodobnosť, že liečba bude účinnejšia. Správna diagnóza a včasný zásah môžu znamenať obrovský rozdiel v kvalite života postihnutého.

Je dôležité zdôrazniť, že správna liečba a starostlivosť sú kľúčové. Nie všetci pacienti budú potrebovať chirurgický zákrok; niektorí pomôže dostatočne aj fyzioterapia, cvičenie a úpravy životného štýlu.

Často sa stretávame s mnohými mýtmi a nedorozumeniami o skolióze, a preto je dôležité byť informovaný a vyvracať tieto nesprávne predstavy. Týmto spôsobom môžeme vytvoriť prostredie, kde môžu jednotlivci s týmto stavom žiť naplno, cítiť sa podporovaní a mať prístup k najlepšej možnej starostlivosti.

Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.