vertigo

Vertigo - Príčiny, príznaky a riešenie

V tomto článku preskúmame, čo presne vertigo je, ako dlho môže trvať a ako možno zmierniť nepríjemné pocity točenia hlavy.

  • Čo je vertigo?
  • Príčiny vertiga
  • Ako dlho trvá vertigo?
  • Čo pomáha na točenie hlavy?
  • Ako liečiť vertigo?

Čo je vertigo?

Vertigo je typ závratu, ktorý je často popísaný ako pocit, že vy alebo vaše okolie sa točí. Tento pocit môže byť mierne nepohodlný alebo tak intenzívny, že spôsobuje ťažkosti so státím alebo chôdzou. Vertigo nie je len pocit závratu; je to špecifický typ závratu, ktorý má mnoho možných príčin.

vertigo

Príčiny vertiga

Vertigo, to záhadné točenie, ktoré vás môže prekvapiť kedykoľvek, nemá len jednu tvár. V skutočnosti za ním môže stáť celý rad pôvodcov, od drobných až po komplexné zdravotné stavy. Pozrime sa bližšie na tri príčiny, ktoré môžu spôsobiť, že sa svet začne točiť bez varovania:

  • Benígne paroxyzmálne pozičné vertigo (BPPV)
  • Meniérovova choroba
  • Vestibulárna neuritída

Benígne paroxyzmálne pozičné vertigo (BPPV)

Benígne paroxyzmálne pozičné vertigo (BPPV) je najčastejšou formou vertiga, čo je stav charakterizovaný krátkymi, ale intenzívnymi pocitmi točenia alebo závratu. Tieto pocity sú obvykle vyvolané zmenami polohy hlavy. Slovo "benígne" znamená, že tento stav nie je spôsobený žiadnou vážnou zdravotnou komplikáciou, "paroxyzmálne" opisuje jeho náhly a krátky charakter, "pozičné" odkazuje na to, že symptómy sú vyvolané zmenou polohy, a "vertigo" je termín používaný na opis pocitu točenia.

BPPV je spôsobené malými kryštálmi vápnika, známymi ako otoconia, ktoré sa uvoľnia a presunú do polkruhovitých kanálikov vnútorného ucha. Tieto kanáliky sú naplnené tekutinou a pomáhajú mozgu zistiť pohyb a orientáciu v priestore. Keď sa otoconia dostanú do týchto kanálikov, môžu narušiť normálny tok tekutiny a spôsobiť, že mozog dostáva nesprávne informácie o pohybe hlavy, čo vedie k pocitu točenia alebo vertiga.

Benígne paroxyzmálne pozíčne vertigo

Meniérovova choroba

Meniérovova choroba je chronický vnútorný ušný stav, ktorý spôsobuje záchvaty vertiga (intenzívneho pocitu točenia), fluktuujúcu stratu sluchu, pocit tlaku alebo plnosti v postihnutom uchu a tinnitus, ktorý je často opísaný ako šumenie, bzučanie alebo pískanie v uchu. Tento stav je spôsobený nadmerným nahromadením endolymfy, tekutiny nachádzajúcej sa v labyrinte vnútorného ucha, čo vedie k poruchám v systéme, ktorý je zodpovedný za sluch a rovnováhu.

Presná príčina Meniérovej choroby nie je úplne známa, ale verí sa, že súvisí s nerovnováhou tekutín v vnútornom uchu. Táto nerovnováha môže byť spôsobená rôznymi faktormi vrátane autoimunitných reakcií, vírusových infekcií, genetických predispozícií, alebo dokonca zmenami v tlaku tekutiny vnútorného ucha (endolymfy). V niektorých prípadoch môže byť Meniérovova choroba spojená aj so stresom alebo alergiami.

Meniérovova choroba

Vestibulárna neuritída

Vestibulárna neuritída je zápalové ochorenie, ktoré postihuje vestibulárny nerv – jeden z dvoch vetiev vestibulokochleárneho nervu (8. kraniálny nerv), ktorý prenáša informácie z vnútorného ucha do mozgu o pohybe a rovnováhe. Tento zápal spôsobuje, že pacienti zažívajú intenzívne závraty alebo vertigo, často sprevádzané ďalšími symptómami ako sú nevoľnosť, vracanie, a niekedy aj problémy s rovnováhou alebo sluchom.

Vestibulárna neuritída je často vyvolaná vírusovou infekciou. Podobne ako iné vírusové infekcie, môže byť spustená bežnými respiračnými vírusmi alebo vírusmi, ktoré spôsobujú ochorenia ako je chrípka. Myslí sa, že vírus spôsobuje zápal a opuch vestibulárneho nervu, čo narušuje jeho schopnosť správne prenášať signály.

Ako dlho trvá vertigo?

Doba trvania vertiga môže byť rôzna. U niektorých ľudí môžu symptómy trvať len niekoľko sekúnd, zatiaľ čo u iných môžu pretrvávať hodiny až dni. V prípade BPPV, záchvaty vertiga sú zvyčajne krátke, trvajúce menej ako minútu. Meniérovova choroba môže spôsobiť záchvaty trvajúce od 20 minút do 24 hodín.

vertigo

Čo pomáha na točenie hlavy?

Existuje niekoľko spôsobov, ako zmierniť symptómy vertiga, vrátane:

  • Pozičné manévre: Špecifické pohyby hlavy, ktoré môžu pomôcť presunúť kryštáliky vápnika späť na svoje miesto v BPPV.
  • Liečba: Niektoré lieky môžu pomôcť zmierniť symptómy vertiga, najmä ak sú spôsobené Meniérovou chorobou alebo vestibulárnou neuritídou.
  • Cviky na vertigo: Špecifické cviky, ako je napríklad cvičenie podľa Brandt-Daroffa alebo uvoľnenie krčnej chrtbice na naťahovači môžu pomôcť zmierniť symptómy.

Ako liečiť vertigo?

Liečba vertiga závisí od jeho príčiny a môže zahŕňať širokú škálu prístupov. V prípade Benígneho paroxyzmálneho pozičného vertiga (BPPV), pozičné manévre a cviky môžu byť mimoriadne účinné pri riešení symptómov vertiga. Tieto metódy cieľujú na presun malých kryštálikov vápnika späť na ich správne miesto v uchu, čím sa znižuje alebo eliminuje pocit točenia.

Pre stavy ako Meniérovova choroba a vestibulárna neuritída, kde je problém komplexnejší, môže byť potrebná medicínska liečba. Liečba môže zahŕňať použitie liekov na zmiernenie závratov, nevoľnosti a na podporu rovnováhy. Tieto liečebné metódy sú často doplnené o diétne úpravy, zmeny životného štýlu a v niektorých prípadoch aj o chirurgické zákroky, aby sa dosiahla lepšia kontrola nad symptómami.

Okrem týchto tradičných metód sa ukázalo, že naťahovanie a špecifické cviky na naťahovači krčnej chrbtice môžu tiež pomôcť pri liečbe určitých prípadov vertiga. Tieto cviky pomáhajú zlepšiť flexibilitu a silu krčnej chrbtice, čo môže byť obzvlášť užitočné, ak sú symptómy vertiga spojené s napätím alebo dysfunkciou krčnej oblasti. Pravidelné naťahovanie a cvičenie môžu zlepšiť prietok krvi a nervovú funkciu v oblasti krku, čo môže prispieť k zmierneniu niektorých príčin vertiga.

Na znak našej podpory a odhodlania pomáhať vám na vašej ceste k lepšiemu zdraviu, sme pre vás pripravili špeciálnu ponuku. Použite zľavový kód BLOG10 pri vašom ďalšom nákupe a získajte exkluzívnu zľavu.

Dôležité je, aby boli všetky metódy liečby, vrátane naťahovania a cvikov na naťahovači krčnej chrbtice, konzultované s odborníkom, ako je fyzioterapeut alebo lekár, ktorý môže poskytnúť prispôsobené odporúčania založené na individuálnych potrebách a špecifických príčinách vertiga u každého pacienta.

Záver

Vertigo môže byť výrazne nepohodlné a môže ovplyvniť každodenné činnosti a kvalitu života. Ak máte opakované alebo dlhotrvajúce záchvaty vertiga, je dôležité obrátiť sa na lekára, aby sa zistila príčina a začala vhodná liečba. S pravými stratégiami a liečbou je možné symptómy vertiga účinne zvládnuť a v niektorých prípadoch aj výrazne zlepšiť.

Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.