Aké sú Príznaky a Liečba Vysunutej Platničky?

Aké sú Príznaky a Liečba Vysunutej Platničky?

V TOMTO ČLÁNKU SA DOZVIETE:

1. Čo je to hernia disku?

2. Aké sú presné príčiny hernie disku?

3. Aké sú všeobecné príznaky hernie disku?

4. Aké sú momentálne možnosti liečby hernie disku?

5. Aká je najlepšia prevencia voči hernii disku?

 

Hernia disku, vyklenutá, vysunutá či vyskočená platnička - všetkými týmito slovami sa vyznačuje rovnaký zdravotný stav. Následkom dlhodobého zlého držania tela či zranenia sa môže narušiť štruktúra platničky, kedy sa jej mäkké jadro začne vylievať mimo ochranného prstenca. Výsledkom je tlak na priľahlý nerv, ktorý spôsobuje nepríjemnú bolesť a v horších prípadoch aj tŕpnutie či znecitlivenie nôh.

 

1. ČO JE TO HERNIA DISKU?

Deformáciou alebo nadmerným posunutím medzistavcovej platničky do polohy kedy spôsobuje vyššie spomínaný tlak na nervy či miechu vzniká hernia disku.

Tieto medzistavcové platničky majú za úlohu tlmiť nárazy tela, spájať stavce a rovnomerne prerozdelovať tlakovú záťaž. Nesprávne držanie tela alebo zranenie môžu narušiť krehkú rovnováhu v chrbtici.

hernia disku - poskodena platnicka

Platnička sa môže začať deformovať v momente ako je nerovnomerne zaťažená, čoho výsledkom je vytlačenie mäkkého jadra platničky (Nucleus pulposus) smerom k mieche alebo von z medzistavcového priestoru a následný tlak na nervové zakončenia/miechu (protruzia medzistavcoveho disku) kedy nastávajú nepríjemné problémy.

Takýto stav sa vyznačuje ako vyskočenie hernia disku - vyskočenie medzistavcovej platničky.

2. AKÉ SÚ PRESNE PRÍČINY HERNIE DISKU?

Ako sme už vyššie spomenuli, dlhodobým zlým držaním tela alebo už aj pri jednorazovej nadmernej námahe či zranení môže dôjsť k poškodeniu medzistavcovej platničky. Samotná platnička sa však aj prirodzene degeneruje a to s rastúcim vekom, kedy stráca svoju hustotu, objem a pružnosť. Následne sa stáva krehkejšou a náchylňejšou na zranenia.

spravne drzanie tela

Faktory, ktoré najviac ovplyňujú vznik hernie sú: nadváha, sedavý spôsob života, vyšší vek či nesprávne držanie tela a to hlavne pri zdvíhaní ťažkých predmetov. Zaujimavosťou je, že aj fajčenie napomáha k vzniku hernii a to z dôvodu, že bráni dostatočnému okysličovaniu tela a narúša cievne štruktúry okolo platničiek. 

3. AKÉ SÚ VŠEOBECNÉ PRÍZNAKY HERNIE DISKU?

V ľudskej chrbtici platničky tvoria približne 20% celkovej výšky chrbtice a máme ich až 23.

Herniu disku môže sprevádzať množstvo príznakov a to ako veľmi sú výrazné závisí od miesta a závažnosti poškodenia medzistavcovej platničky.

V niektorých prípadoch pri hernii, ak vysunutá platnička netlačí priamo na priľahlý nerv - človek nepociťuje žiadnu bolesť ani ťažkosti. Ani to ale nie je dobré, pretože v tomto prípade sa liečba často zanedbáva a daný problém sa môže ľahko zhoršovať. Všeobecne, herniu najprv sprevádzajú bolesti v oblasti bedrovej chrbtice a postupom času pre neliečení daného problému sa presúvajú smerom do dolných končatín, kedy v konečnom dôsledku môže dôjsť až k znecitliveniu končatiny.

zdrava chrbtica poskodene stavce a platnicky

Ak k poškodeniu platničky dôjde v krčnej oblasti, bolesť či tŕpnutie môže vyžarovať až do oblasti rúk, ramena alebo prstov na rukách. Okrem bolesti, častým príznakom môžu byť aj svalové kŕče či slabosť v danej oblasti.

V mimoriadných prípadoch môže byť príznakom aj problém s vyprázdňovaním. V tomto prípade sa jedná o závažný symptóm, kedy treba čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc!

4. AKÉ SÚ MOMENTÁLNE MOŽNOSTI LIEČBY HERNIE DISKU?

U drvivej väčšiny pacientov sa stav začne pomaly zlepšovať prirodzeným spôsobom a môže to trvať niekoľko týždňov až 3/4 mesiace po úpne zotavenie. 

Po úvodnej prehliadke u lekára nasleduje neurologické vyšetrenie a preskúmanie stavu chrbtice pomocou magnetickej rezonancie, na základe ktorého odborný lekár určí vhodnú liečbu. Všeobecne sa hernia disku najprv nerieši chirurgicky ale pomocou rehabilitácie formou cvikov a dostatočného oddychu.

liecba hernie vyklenutej platnicky

Avšak predtým než navštivíte lekára (fyzioterapeuta či ortopéda) pre vás máme pár tipov ako si môžete s bolesťou poradiť doma a následne keď budete schopný navštíviť lekára bez intenzívnej bolesti.

  • POLOHUJTE SA - snažte sa pravidelne meniť polohy, v ktorých ležíte/sedíte aby ste nezaťažovali platničky nerovnomerne
  • CHOĎTE NA PRECHÁDZKU - ak vám to bolesť umožňuje. skúste sa mierne počas dňa prechádzať a tým prekrviť svalstvo a uvolniť chrbticu
  • LIEKY PROTI BOLESTI - sú riešením v kritickej situácií, nemali by sa používať dlhodobo a slúžia len na úľavu kým získate pomoc a začnete liečbu
  • ODDYCH V KĽUDOVEJ POLOHE - nájdite si polohu, v ktorej necítite bolesť a ste uvoľnený. Pomôže tak uvoľniť tlak na okolité tkanivá a dáte im možnosť regenerovať

V momente návratu k aktívnemu životu po hernii si ľudia musia dávať pozor na vykonávanie fyzický náročnejších činností - venovať pozornosť pomalým a opatrným pohybom. Na druhej strane je veľmi dôležite venovať sa pohybu pravidelne každý deň a vyvarovať sa prílišnému sedavému životu.

Dôvodom je, že absolútnym základom prevencie ale aj liečby je cvičenie, a to konkrétne stabilizačné cviky posiľňujúce stred tela (brucho) a chrbát. Cieľom je zefektívniť funkčnosť svalstva a následne znížiť tlak na jednotlivé platničky, kedy svalstvo slúži ako istý druh ochrany pred nadmerným preťažením platničiek. 

REHABILITÁCIA

Snaha vyhnúť sa operačným zákrokom je hlavným cieľom rehabilitácií. Nepríjemným problémom pri hernii je, že ak je už platnička raz poškodená tak sa nedokáže plnohodnotne zregenerovať a človek musí robiť všetko preto, aby zvýšil starostlivosť o svoju chrbticu a chránil ju.

SM system fyzioterapia

Rehabilitačný plán pacientovi nastavuje vždy odborný lekár po rozsiahlej konzultácií. Lekári väčšinou podporu rehabilitáciu pre vyskočenú platničku formou overených metód - ako SM systém (cvičenia s gumovým lanom), MCKenzieho metóda alebo Pilates Medical (sústredí sa na posilnenie stredu tela).

OPERÁCIA

Iba malá časť pacientov musí podstúpiť samotný operačný zákrok poškodenej platničky. Ide o ľudí, ktorým sa nepodarilo zlepšiť stav pomocou rehabilitačných/mimo operačných metód či pacientov, ktorí majú problémy s chôdzou alebo kontrolou nad vylučovaním moču a stolice.

Aj napriek dokonalej liečbe a rehabilitácii existuje 5-10% riziko, že sa hernia zopakuje. Bez ohľadu na spôsob liečby či rehabilitácie.

5. AKÁ JE NAJLEPŠIA PREVENCIA VOČI HERNIÍ DISKU?

Nezáležiac na tom, či ste už máte skúsenosti s herniou disku alebo nie, je vo vašom najväčšom záujme zmeniť svoj životný štýl tak, aby ste sa vyhli vzniku alebo ďaľšiemu progresu tohto zdravotného stavu.

Práve preto sme si pre vás pripravili 3 NAJLEPŠIE TIPY AKO SA VYHNÚŤ HERNII DISKU:

1. ODSTRÁŇTE NESPRÁVNE POHYBOVÉ STEREOTYPY

  • sústreďte sa na správne držanie tela pri každodenných aktivitách (chôdza, praca v sede, šoférovanie…)
  • nevystavujte sa pravidelne vibráciam
  • dávajte si pozor na záťaž pri dvíhaní nadmerne ťažkých predmetov 

2. ZDRAVÁ AKTIVITA A POHYB KAŽDÝ DEŇ

Je nesmierne dôležité vybrať na začiatok správne cviky. Na tejto stránke nájdete 5 nenáročných cvikov na uvoľnenie bolesti a stuhnutosti chrbta, ktoré sú vhodné pre každého a môžete ich vykonávať z pohodlia domova.

  • dbajte na správnu pohybovú techniku pri športe a vo fitku (vždy je dobré začať pod drobnohľadom profesionála - osobný tréner)
  • vyhýbajte sa nadváhe aby ste nevyvíjali zbytočný tlak na vašu chrbticu
  • rozhodne nefajčite aby ste zbytočne nepoškodzovali cievne štruktúry v oblasti platničiek
  • snažte sa dostatočne hýbať každý deň aby ste prekrvili svalstvo a podporili ochranu platničiek

3. PRAVIDELNE SA NAŤAHUJTE

  • pravidelným naťahovaním nielen chrbtice ale aj celého tela uvoľnite tlak vyvíjaný na medzistavcové platničky a podporíte prísun živín do platničiek
  • strečingové cvičenia účinne pomáhajú proti bolestiam dolnej časti chrbtice
  • perfektným pomocníkom na natiahnutie driekovej chrbtice je náš BackFlex™ a na natiahnutie krčnej chrbtice svojím tvarom prispôsobený NeckFlex™, vďaka ktorým môžete celý proces regenerácie či prevencie zefektívniť

natiahnutie driekovej chrbtice

Mnoho ľudí prekonalo herniu platničky práve vďaka zmene ich životného štýlu prostredníctvom pravidelného cvičenia a strečingu.

Takže, v konečnom dôsledku je to len vo vašich rukách a veríme, že týmto článkom sme vám aspoň trošku pomohli získať prehľad o tom aký prístup treba zvoliť pri tomto zdravotnom stave :)

Na znak našej podpory a odhodlania pomáhať vám na vašej ceste k lepšiemu zdraviu, sme pre vás pripravili špeciálnu ponuku. Použite zľavový kód BLOG10 pri vašom ďalšom nákupe a získajte exkluzívnu zľavu.

 

Zdroje:

https://fitshaker.sk/fototrening-11-ucinnych-cvikov-na-uvolnenie-bolesti-chrbta-v-driekovej-oblasti

https://www.bolest-chrbtice.sk/ako-liecit-vysunutu-platnicku-bez-nutnosti-operacie/

https://www.platnicka.sk/strecingove-cvicenia-na-driekovu-cast-chrbta/

https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Herniated-Disc

https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/herniated-disk-in-the-lower-back/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4799068/

Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.