Ako-si-vybrať-bedrový-pás-Účinok-návod-a-všetko-čo-potrebujete-vedieť

Ako si vybrať bedrový pás - Účinok, návod a všetko čo potrebujete vedieť

V tomto článku si povieme:

  • Čo je to bedrový pás?
  • Ako funguje bedrový pás?
  • Ako si vybrať správny bedrový pás?
  • Ako správne používať bedrový pás?
  • Kedy nepoužívať bedrový pás?

 

V dnešnom rušnom svete plnom bolestivých a stuhnutých chrbtov je jeden produkt stále výnimočný – bedrový pás. Či už pracujete v kancelárií či sklade, alebo ste vzpierač, ktorý sa snaží bojovať proti bolestiam krížov, bedrové pásy ponúkajú riešenia, ktoré uspokoja širokú škálu potrieb. Ale čo presne tento bedrový pás vôbec je? Ako to funguje a ako si vybrať ten ideálny pre vaše potreby? Tento článok sa ponorí do sveta bedrových pásov a vysvetľuje všetko, čo potrebujete vedieť.

Čo je to bedrový pás?

Bedrový pás, tiež známy ako chrbtová ortéza alebo chrbtový pás, je špeciálne navrhnuté zariadenie na podporu chrbta, ktoré obopína kríže a spodnú časť chrbta. Primárnym účelom bedrového pásu je poskytnúť stabilitu a znížiť tlak na chrbticu, čím sa zmierni nepohodlie a zlepší sa mobilita nositeľa.

bedrovy-pas-co-je-to-lumbarflex
Bedrové pásy nie sú určené len pre ľudí s chronickými ochoreniami chrbta. Bežne sa používajú aj medzi športovcami a jednotlivcami, ktorých povolania zahŕňajú zdvíhanie ťažkých bremien a závaží, čím ponúkajú ďalšiu vrstvu ochrany pred možnými zraneniami chrbta.


Ako funguje bedrový pás?

Veda za bedrovými pásmi má korene v biomechanike. Tieto pásy fungujú tak, že zvyšujú vnútrobrušný tlak a rovnomerne prerozdeľujú záťaž na chrbticu. To má za následok zníženie tlaku na dolnú časť chrbta, čím sa znižuje bolesť chrbta a uľahčuje sa pohyb.

bedrovy-pas-na-podporu.chrbta-zozadu

Okrem toho bedrové pásy slúžia ako neustála pripomienka pre nositeľa, aby si udržal správne držanie tela. Tento mechanizmus môže podporiť dlhodobé zdravie chrbtice a znížiť pravdepodobnosť bolesti chrbta.

Ako si vybrať správny bedrový pás?

Pri výbere bedrového pásu platí pravidlo, že každý sme iný. Preto bedrový pás, ktorý vyhovuje jednému človeku, môže byť pre toho druhého nevhodný. Zvážte tieto nasledujúce faktory, aby ste sa uistili, že si vyberiete ten najvhodnejší bedrový pás pre vaše potreby:

Veľkosť: Bedrové pásy sú v rôznych veľkostiach. Je dôležité, aby ste si presne zmerali pás, aby ste si zaistili priliehavosť. Nesprávne nasadený opasok môže spôsobiť viac škody ako úžitku.

Materiál: Hľadajte priedušné materiály, ktoré ponúkajú pohodlie a odolnosť. Opasky vyrobené napríklad z neoprénu sú obľúbenou voľbou pre svoju flexibilitu a dlhú životnosť.

Nastaviteľnosť: Nastaviteľné popruhy umožňujú lepšie prispôsobenie a úroveň kompresie, prispôsobujú sa potrebám a pohodliu vášho tela.

Účel: Niektoré pásy sú navrhnuté špeciálne na zdvíhanie ťažkých bremien, zatiaľ čo iné majú za cieľ poskytnúť úľavu od bolesti chrbta. Uistite sa, že pás, ktorý si vyberiete, zodpovedá vašim cieľom.

Tvrdosť/Vystuženie: Ďalší faktor, ktorý treba brať do úvahy je vystuženie alebo level podpory, ktorú daný bedrový pás poskytuje. Najnižšiu podporu vám poskytnú jednoduché neorpénové pásy. Naopak navyššiu podporu vám poskytne bedrový pás s kovovou výstužou.

V StretchFit™ napríklad nájdete bedrový pás LumbarFlex™ s kovovou výstužou a vyhrievaciou funkciou, ktorý si môžete nastaviť presne podľa potreby. LumbarFlex™ bol navrhnutý tak, aby vyhovel čo najväčšej skupine ľudí.

Ako správne používať bedrový pás?

Správne používanie bedrového pásu je rovnako dôležité ako jeho výber. Tu je návod, ako správne nosiť bedrový pás:

1. Omotajte si pás okolo spodnej časti chrbta a uistite sa, že pokrýva oblasť od spodných rebier až po boky.

ako-spravne -pouzivat-bedrovy-pas

2. Utiahnite opasok tak, aby cítil oporu, ale nie až tak aby vám to spôsobilo bolesť alebo zvýšené nepohodlie. Mali by ste byť schopní pohodlne dýchať a pohybovať sa.

3. Pre tých, ktorí ho používajú ako preventívne opatrenie počas ťažkého zdvíhania, noste opasok iba počas fázy zdvíhania, aby ste sa vyhli nadmernej závislosti. Pokiaľ bedrový pás budete používať moc často aj pokiaľ momentálne nedvíhate ťažký predmet alebo nevykonávate nijakú aktivitu, môže taktiež oslabiť vaše svaly a spôsobiť viac škody ako úžitku.

Kedy nepoužívať bedrový pás?

Aj keď bedrové pásy majú svoje výhody, existujú prípady, kedy sa ich použitie neodporúča. Ľudia s určitými zdravotnými problémami, ako sú brušné prietrže, kožné infekcie, by sa mali vyhýbať používaniu bedrových pásov. Okrem toho, dlhodobé spoliehanie sa na opasok môže viesť k svalovej atrofii v dôsledku zníženého využívania svalov.

V neposlednom rade sa v prípade zranenia / zdravotných problémov poradte o používaní tohoto produktu aj s vaším lekárom alebo fyzioterapeutom.

Úloha bedrových pásov pri rehabilitácii

Bedrový pásy zohrávajú významnú úlohu v rehabilitačnej terapii pre tých, ktorí sa zotavujú po operácii chrbta alebo zranení. Poskytujú potrebnú oporu a stabilitu počas procesu hojenia, zabraňujú namáhaniu a ďalšiemu poškodeniu.

Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.