Bolesť chrbta - 15 najčastejších príčin bolesti a pomôcky na jej úľavu

Bolesť chrbta - 15 najčastejších príčin bolesti a pomôcky na jej úľavu

V dnešnom svete sa často stretávame s ľuďmi, ktorí trpia bolesťami chrbta. Tieto bolesti môžu byť spôsobené rôznymi faktormi, od jednoduchých svalových napätí, ktoré sú často dôsledkom nevhodného držania tela alebo fyzickej aktivity, až po závažnejšie stavy, ako sú hernie disku, degeneratívne ochorenia chrbtice alebo zápalové ochorenia.

Bolesti chrbta môžu byť rozdelené do dvoch hlavných kategórií: akútne a chronické. Akútne bolesti sú obvykle krátkodobé a často súvisia s poškodením svalov alebo väzov. Naproti tomu, chronické bolesti chrbta sú dlhodobejšie a môžu byť príznakom pokračujúceho patologického procesu v chrbtici, ako sú napríklad degeneratívne zmeny spojené s procesom starnutia.

bolesť chrbta

Je dôležité poznamenať, že bolesti chrbta môžu výrazne ovplyvniť kvalitu života človeka. Môžu obmedzovať schopnosť vykonávať každodenné aktivity, prácu a dokonca môžu viesť k dlhodobej invalidite. Okrem fyzickej bolesti a nepohodlia môžu spôsobiť aj psychologický stres, čo ešte viac zhoršuje situáciu pacienta.

Preto je nesmierne dôležité, aby pacienti s bolesťami chrbta vyhľadali odbornú pomoc. Správna diagnostika a vhodná liečba sú kľúčové pre efektívne zvládanie týchto bolestí a prevenciu ich prechodu do chronického štádia. Tu je 15 najčastejších príčin bolestí chrbta:

  • Svalové napätie
  • Vysunutá platnička - hernia disku
  • Degeneratívne ochorenia disku
  • Skolióza
  • Osteoporóza
  • Reumatoidná artritída
  • Stres
  • Sedavý životný štýl
  • Nesprávne zdvíhanie predmetov
  • Dlhodobé státie
  • Bolesť chrbta v tehotenstve
  • Nadváha a obezita
  • Prechladnutie
  • Infekcie chrbtice
  • Športové zranenia

1. Svalové napätie

Svalové napätie je bežným zdravotným problémom, ktorý môže spôsobiť bolesti v rôznych častiach chrbta. Táto bolesť sa môže objaviť v hornej časti chrbta, v strede chrbtice, alebo v oblasti nad zadkom. Poďme sa podrobnejšie pozrieť na každú z týchto oblastí svalového napätia, ktoré môžu viesť k bolestiam.

Bolesť chrbta nad zadkom

Bolest chrbta v tejto oblasti je často spojená s napätím v dolnej časti chrbtice. Táto bolesť môže byť dôsledkom nadmerného zaťaženia svalov pri zdvíhaní ťažkých predmetov, dlhodobého sedenia, alebo nesprávneho držania tela. Oblasť nad zadkom je tiež náchylná na bolesti v dôsledku problémov s bedrovými kĺbmi alebo nervovými zakončeniami v tejto oblasti.

Bolesť chrbta v strede

Stredná časť chrbta, teda oblasť okolo bedrových stavcov a dolnej časti hrudnej chrbtice, môže byť bolestivá v dôsledku svalového napätia spôsobeného neobvyklými pohybmi alebo dlhodobým udržiavaním jednej polohy. Táto oblasť je často zaťažovaná pri rôznych činnostiach, vrátane zdvíhania, ohýbania, alebo dokonca pri sedení.

Bolesť chrbta v hornej časti

Bolest v hornej časti chrbta, teda v oblasti ramien a horných stavcov, môže byť spôsobená napätím svalov v dôsledku dlhodobého sedenia pri počítači, nevhodného držania tela, alebo nadmerného zaťaženia pri športových aktivitách. Táto bolesť môže byť tiež spojená s napätím v krčnej oblasti a ramenách.

Boles%u0165 chrbta nad zadkom

2. Vysunutá platnička - hernia disku

Disková hernia, často označovaná ako vysunutá platnička, je zdravotný stav charakterizovaný posunom alebo vysunutím časti medzistavcového disku. Tieto disky slúžia ako tlmiče nárazov medzi stavcami chrbtice a sú kľúčové pre flexibilitu a pohyblivosť chrbtice. Pri hernii dochádza k tomu, že mäkký materiál vnútri disku vyčnieva cez praskliny v pevnejšom vonkajšom obale disku. Tento vyčnievajúci materiál môže tlačiť na nervy alebo miechu v okolí, čo spôsobuje bolesti, brnenie, slabosť alebo necitlivosť

Rozšírenie príznakov

Okrem bolesti chrbta môže disková hernia spôsobiť rad ďalších príznakov, ktoré sa líšia v závislosti od polohy hernie a nervov, na ktoré tlačí. Napríklad, hernia v dolnej časti chrbtice (lumbálna hernia) môže spôsobiť bolesti v dolných končatinách, najmä v stehnách, lýtkach a dokonca aj v prstoch na nohách. Naopak, hernia v horných častiach chrbtice (cervikálna hernia) môže spôsobiť bolesti, ktoré vyžarujú do ramien, rúk a prstov.

Podrobnejšie informácie o problémoch spojených s vysunutou platničkou nájdete v našom článku: Aké sú Príznaky a Liečba Vysunutej Platničky?

3. Degeneratívne ochorenia disku

Degeneratívne ochorenia disku predstavujú prirodzený proces starnutia, pri ktorom medzistavcové disky, plniace funkciu tlmičov nárazov medzi stavcami chrbtice, postupne strácajú svoju pružnosť a schopnosť absorbovať nárazy. S pribúdajúcim vekom dochádza k dehydratácii a zmenám v chemickom zložení diskov, čo vedie k zníženiu ich výšky a elasticity. Tieto zmeny môžu mať za následok väčšie zaťaženie stavcov a okolitých štruktúr, čo môže viesť k bolestiam chrbta a iným súvisiacim problémom.

Dôsledky degeneratívnych zmien

V dôsledku týchto degeneratívnych zmien môže dôjsť k rôznym patologickým stavom, vrátane:

  • Vzniku trhlín v obale disku: To môže spôsobiť, že mäkký vnútorný materiál disku vyteká von, čo môže viesť k vytvoreniu hernie disku.
  • Vzniku kostných výrastkov: Ako reakcia na zvýšené zaťaženie môžu na okrajoch stavcov vznikať osteofyty, čo sú malé kostné výrastky, ktoré môžu tlačiť na nervy.
  • Zmeny v stabilite chrbtice: Znížená výška diskov môže viesť k zmene normálneho vyrovnanie chrbtice, čo môže spôsobiť nestabilitu a zvýšenú náchylnosť k bolestiam a zraneniam.
Degeneratívne ochorenia disku

4. Skolióza

Skolióza, charakterizovaná krivosťou chrbtice, predstavuje stav, pri ktorom dochádza k bočnému zakriveniu chrbtice, čo môže viesť k nerovnomernému zaťaženiu chrbtice a okolitých štruktúr. Tento nerovnomerný tlak môže spôsobiť nielen bolesti chrbta, ale tiež môže ovplyvniť celkovú postavu, rovnováhu a funkciu chrbtice. Skolióza sa môže vyskytnúť v akejkoľvek časti chrbtice, ale najčastejšie postihuje hrudnú a/alebo bedrovú oblasťPodrobnejšie informácie o problémoch spojených so skoliózou nájdete v našom článku: Skolióza chrbtice - Príznaky, príčiny a riešenie.

5. Osteoporóza

Osteoporóza je ochorenie, pri ktorom kosti strácajú svoju hustotu a pevnosť, čo vedie k ich zvýšenej krehkosti a vyššiemu riziku zlomenín. Tento stav je obzvlášť bežný u starších ľudí a častejšie postihuje ženy po menopauze v dôsledku zníženia hladiny estrogénu, ktorý je dôležitý pre udržiavanie kostnej hustoty.

Osteoporóza môže byť dlho asymptomatická, ale keď kosti strácajú hustotu, môže to viesť k bolestiam chrbta, najmä ak sú postihnuté stavce. Zlomeniny, najmä v oblasti bedier, zápästí a stavcov, sú tiež bežným príznakom pokročilej osteoporózy.

osteoporóza

6. Reumatoidná artritída

Reumatoidná artritída je chronické, progresívne autoimunitné ochorenie, ktoré primárne postihuje kĺby, vrátane tých v chrbtici. Tento stav sa vyznačuje zápalom vnútri kĺbov, čo môže viesť k bolesti, opuchu a strate pohyblivosti. V prípade chrbtice môže reumatoidná artritída spôsobiť bolesti a stuhnutosť, najmä v krčnej oblasti, a v pokročilých prípadoch môže ovplyvniť celkovú štruktúru a funkciu chrbtice.

Príznaky a symptómy

Okrem bolesti a stuhnutosť v postihnutých kĺboch, môžu pacienti s reumatoidnou artritídou zažívať aj:

  • Únavu a celkový pocit nevoľnosti
  • Zníženú schopnosť pohybu a vykonávať každodenné činnosti
  • Opuch a začervenanie v oblasti postihnutých kĺbov
  • Symetrické postihnutie kĺbov, čo znamená, že ak je postihnutý jeden kĺb, obvykle je postihnutý aj jeho protiklad na opačnej strane tela

7. Stres

Stres je bežným javom v modernom živote a môže mať rozsiahle dopady na fyzické zdravie, vrátane svalov a kostí. Jedným zo závažných dôsledkov stresu je jeho schopnosť spôsobiť napätie svalov chrbta, čo môže viesť k bolestiam chrbta. Toto napätie je často dôsledkom nevedomého stiahnutia alebo zatuhnutia svalov ako reakcie na psychický stres, čo môže viesť k bolestiam a stuhnutosť v rôznych častiach chrbtice.

Mechanizmus stresu pri bolesti chrbta

Keď človek zažíva stres, jeho telo reaguje uvoľnením hormónov, ako sú adrenalín a kortizol, ktoré pripravujú telo na "boj alebo útek". Táto reakcia zahŕňa napätie svalov, vrátane tých v chrbtici, čo môže viesť k bolestiam chrbta, ak je tento stav pretrvávajúci alebo opakovaný.

Stres - bolesť chrbta

8. Sedavý životný štýl

Sedavý životný štýl, charakterizovaný dlhými obdobiami sedenia a obmedzenou fyzickou aktivitou, sa stáva čoraz bežnejším vo vyspelých spoločnostiach. Tento spôsob života môže mať významný vplyv na zdravie chrbtice a svalového systému, čo vedie k oslabeniu svalov, zníženej pohyblivosti a bolestiam chrbta. Pri dlhodobom sedení môžu byť svaly, najmä tie v dolnej časti chrbta a okolo panvového pásma, nedostatočne aktivované a oslabené.

Prevencia bolesti chrbta a ďalších zdravotných problémov spojených so sedavým životným štýlom vyžaduje aktívny a uvedomelý prístup k fyzickej aktivite a seba-starostlivosti. Pravidelné kontroly a cvičenia, správne držanie tela, a zdravé pracovné prostredie môžu mať významný vplyv na zlepšenie celkového zdravia a pohody.

9. Nesprávne zdvíhanie predmetov

Nesprávne zdvíhanie ťažkých predmetov je častou príčinou bolestí chrbta, najmä v dolnej časti. Tento problém vzniká, keď ľudia pri zdvíhaní používajú nesprávne svalové skupiny alebo nevhodné telesné postavenie, čo vedie k nadmernému zaťaženiu a potenciálnemu poškodeniu štruktúr chrbtice. Tento typ bolesti chrbta môže byť akútny alebo sa môže rozvinúť do dlhodobejšieho problému, ak sú svaly a stavce chrbtice opakovane zle zapojené. Medzi najčastejšie problémy patrí:

  • Zdvíhanie predmetov, ktoré sú príliš ťažké: Zvyšuje sa riziko poškodenia chrbta, ak je predmet príliš ťažký na to, aby bol bezpečne zdvihnutý.
  • Nesprávna technika zdvíhania: Zdvíhanie s ohnutým chrbtom namiesto so zdvihom od kolien a svalov nôh.
  • Nedostatočná fyzická kondícia: Slabé svaly brucha a chrbta zvyšujú riziko zranenia pri zdvíhaní.
Nesprávne zdvíhanie predmetov

10. Dlhodobé státie 

Dlhodobé státie je bežnou súčasťou mnohých profesií a každodenných aktivít, avšak môže mať negatívne účinky na chrbticu a celkové zdravie chrbta. Keď stojíme dlhší čas bez pohybu, dochádza k zvýšenému statickému zaťaženiu chrbtice a svalov v oblasti chrbta, čo môže viesť k bolestiam a nepohodliu. Toto zaťaženie je obzvlášť závažné v dolnej časti chrbta, kde sa sústredí väčšina hmotnosti tela.

11. Bolesť chrbta v tehotenstve

Tehotenstvo je obdobie, počas ktorého dochádza k významným fyzickým a hormonálnym zmenám v tele ženy, ktoré môžu ovplyvniť jej chrbticu a spôsobiť bolesti chrbta. Počas tehotenstva sa postupne zvyšuje hmotnosť, čo spolu so zmenami v držaní tela môže viesť k zvýšenému zaťaženiu na dolnej časti chrbta. Tieto zmeny sa zvyčajne začínajú prejavovať v druhom trimestri a môžu pokračovať až do konca tehotenstva.

bolest chrbta v tehotenstve

12. Nadváha a obezita

Nadváha a obezita predstavujú významné rizikové faktory pre vznik a zhoršovanie bolestí chrbta. Nadmerná telesná hmotnosť môže viesť k dodatočnému zaťaženiu chrbtice, pretože chrbtica a svaly okolo nej musia pracovať ťažšie, aby podporili zvýšenú hmotnosť tela. Toto zaťaženie môže byť obzvlášť výrazné v dolnej časti chrbta, ktorá je náchylná na problémy spojené s nadmernou hmotnosťou.

Dôsledky nadváhy a obezity na chrbticu

  • Zvýšené zaťaženie diskov: Nadmerná hmotnosť môže viesť k väčšiemu tlaku na medzistavcové disky, čo môže zvyšovať riziko ich opotrebenia alebo hernie.
  • Degeneratívne zmeny chrbtice: Nadmerná hmotnosť môže urýchliť degeneratívne procesy v chrbtici, vrátane osteoartritídy.
  • Poruchy držania tela: Nadváha môže ovplyvniť schopnosť udržiavať správne držanie tela, čo vedie k ďalšiemu zaťaženiu chrbtice.
  • Znížená fyzická aktivita: Nadmerná hmotnosť môže obmedzovať schopnosť vykonávať pravidelnú fyzickú aktivitu, čo môže viesť k oslabeniu svalov chrbta a zvýšeniu rizika bolesti.

13. Prechladnutie

Bolesť chrbta v dôsledku prechladnutia je stav, ktorý sa môže objaviť ako súčasť celkových symptómov prechladnutia alebo vírusovej infekcie. Hoci prechladnutie je primárne známe svojimi respiračnými príznakmi, ako sú kašeľ, nádcha a bolesti hrdla, môže tiež spôsobiť celkové bolesti tela vrátane chrbta. Táto bolesť je často súčasťou telesnej reakcie na infekciu, kde imunitný systém reaguje na vírus.

Príčiny a mechanizmus bolesti chrbta pri prechladnutí

  • Svalové napätie: Reakcia na vírus môže viesť k napätosti svalov, vrátane tých v oblasti chrbta.
  • Zápal: Imunitný systém môže spôsobiť zápalovú reakciu, čo môže viesť k bolestiam.
  • Celková únava a malátnosť: Celková únava a slabosť, ktoré sú bežné pri prechladnutí, môžu prispievať k pocitu bolesti v chrbte.

Prechladnutie

14. Infekcie chrbtice

Infekcie chrbtice, ako spondylodiscitída (infekcia medzistavcových diskov a susedných stavcov) alebo osteomyelitída (infekcia kostí, vrátane kostí chrbtice), sú vážne zdravotné stavy, ktoré môžu spôsobiť výrazné bolesti chrbta. Tieto infekcie sú relatívne zriedkavé, ale môžu mať vážne dôsledky, ak nie sú riadne diagnostikované a liečené.

Príčiny a rizikové faktory

Infekcie chrbtice môžu vzniknúť z rôznych dôvodov:

  • Šírenie infekcie z iných častí tela: Napríklad cez krvný obeh z infikovanej oblasti.
  • Priamy zásah do chrbtice: Ako napríklad pri chirurgických zákrokoch, injekciách alebo po úraze.
  • Osoby s oslabeným imunitným systémom: Majú zvýšené riziko, rovnako ako osoby s chronickými zdravotnými stavmi, ako je diabetes alebo rakovina.

15. Športové zranenia

Športové zranenia môžu často viesť k bolestiam chrbta, najmä pri aktivitách, ktoré zahŕňajú intenzívnu fyzickú námahu, nárazy, opakované pohyby alebo nesprávne techniky. Tieto zranenia sa môžu týkať svalov, šliach, väzov, diskov alebo stavcov v chrbtovej oblasti a môžu byť výsledkom jednorazového incidentu či ovplyvnené z dlhodobého hľadiska.

Typy športových zranení vedúcich k bolesti chrbta

  • Svalové napätie a podvrtnutie: Jedným z najbežnejších športových zranení je napätie alebo podvrtnutie svalov dolnej časti chrbta, často v dôsledku náhleho pohybu alebo zdvihnutia ťažkého predmetu.
  • Poranenia medzistavcových diskov: Ako hernie alebo výhrez disku, ktoré môžu vzniknúť pri zdvíhaní ťažkých závaží alebo pri športoch s vysokým impaktom.
  • Fraktúry: Stavce môžu byť zlomené alebo poškodené v dôsledku pádov alebo nárazov, ako je tomu napríklad v kontaktných športoch alebo pri lyžovaní.
  • Zápal šliach a väzov: Zápal alebo nadmerné zaťaženie môže spôsobiť bolesť a stuhnutosť v oblasti chrbta.

Športové zranenia bolesť chrbta

Je dôležité si uvedomiť, že správna diagnostika je kľúčová pre efektívnu liečbu bolesti chrbta. Vždy odporúčame, aby sa pacienti s pretrvávajúcimi alebo vážnymi bolesťami chrbta poradili s odborníkom, aby sa zabezpečila správna diagnóza a liečba. Preventívne opatrenia, ako sú pravidelné cvičenia, správne držanie tela a zdravý životný štýl.

Najlepšie pomôcky na bolesť chrbta

Na záver pridávame pár tipov na pomôcky, ktoré Vám pomôžu pri správnom držaní tela, uvoľnení bedrovej a hrudnej chrbtice, či stuhnutosti svalov.

1. Masážna pištoľ - FlexGun™ 2.0: Táto moderná masážna pištoľ môže pomôcť pri uvoľňovaní svalového napätia a bolesti. Je ideálna pre hĺbkovú masáž svalov, stimuluje prietok krvi a pomáha pri regenerácii svalov po námahe.

2. Naťahovač chrbta - BackFlex™️ PRO: Tento naťahovač je navrhnutý tak, aby podporoval správne držanie tela a pomáhal pri uvoľňovaní napätia v chrbtici. Pomáha zlepšovať flexibilitu a rozsah pohybu, a tým prispieva k celkovému zdraviu chrbta.

3. Bedrový pás - LumbarFlex™: Tento pás poskytuje podporu dolnej časti chrbta a je obzvlášť užitočný pri aktivitách, ktoré zaťažujú bedrovú oblasť. Pomáha udržiavať správne držanie tela a znižuje riziko bolesti a zranení.

4. Korzet na chrbát - Corpus™️: Korzet je navrhnutý na poskytovanie podpory a stabilizácie pre celý chrbát. Je vhodný pre ľudí trpiacich chronickými bolesťami chrbta alebo pre tých, ktorí chcú zlepšiť svoje držanie tela. Pomáha udržiavať chrbát vo vhodnej polohe a znižuje zaťaženie chrbtice.

Tieto pomôcky môžu byť cenným doplnkom k pravidelným cvičeniam a zdravému životnému štýlu, a môžu výrazne prispieť k zmierneniu bolesti chrbta a zlepšeniu držania tela. Je však dôležité pamätať na to, že pred ich použitím je vhodné konzultovať ich vhodnosť s lekárskym odborníkom, najmä ak trpíte konkrétnymi zdravotnými problémami alebo máte zdravotné obmedzenia.

Na znak našej podpory a odhodlania pomáhať vám na vašej ceste k lepšiemu zdraviu, sme pre vás pripravili špeciálnu ponuku. Použite zľavový kód BLOG10 pri vašom ďalšom nákupe a získajte exkluzívnu zľavu.

Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.